2014. december 4., csütörtök

Rendhagyó francia nyelvlecke - a csücsörítés és a szóvégi nyújtott "ő"

A francia nyelvtan csínját-bínját már mindenki megírta mindenféle platformon, azzal én most nem foglalkozom (de nagyon is kellene, mert hát rám férne, a francba!).

Az én hitvallásom az, ha a valaki igazán jól akar beszélni franciául, akkor menjen Franciaországba lakni, ne csak három napos villámtúrára. Igen ám, de ne gubbasszon otthon a négy fal között, magányosan, elszigetelten, szorongva attól, hogy ezek a franciák milyen ridegek, nem köszönnek vissza, rohadtul nincs kedvük igazit beszélgetni, csak felszínesen... holott Franciaországban a köszönés az alapkő (Bonjourt már a tápszerrel szívják magukba a francia csecsemők) és igenis tudnak és akarnak is rendesen beszélgetni, csak ahhoz jó helyen kell élni vagy fiatalnak kell lenni. Én ezt elbaltáztam.

Azonban nem mindenki veheti a sátorfáját és költözhet a gallokhoz. Ebben az esetben az is sokat segíthet, ha megnézi az általam posztolt filmeket (ezzel megveregetem a vállaimat és öntömjénezem magam).

Ezt a videót nézzétek meg! A kedvencemet, Sophie Marceau-t. Akkor is szeretem, ha a franciák jelentős hányada kitépi a haját tőle (az én ex francia környezetem mindenképpen). Az is igaz, hogy azért tényleg van érdekesebb, szebb nála, például Audrey Tautou. Bár a szépség szubjektív, ezért ebbe nem érdemes belemenni. 

Ahogy Sophie mondja a "dans des boulangeriiiiies, sur les marchéééés, dans des p'ti magasiiiins", az annyira, de annyira francia...

Aztán... 6.50-nél a nyújtott "ő-k": "Il faut que je te parle-őőő... tu est la seul qui peut me comprendre-őőő... des lettres-őőő d'amour-őőő...". Pontosan így kell beszélnie egy nőnek franciául, ha affektálásnak is tűnik, akkor is. Punktum. 




Nagyon fontos! 00.45-nél, nagyon figyeljetek, megtanulhatjátok a valódi, hamisítatlan francia PFFF-t. Elengedhetetlen, ha francia környezetben vagytok! Muszáj jól használni: ide-oda elbiccenteni a fejet, szemet forgatni és pfff! 

A csücsörítést is figyeljétek... végig csücsörít... és ő-zik, "architecteőőő, chef d'orchestreőőő, danseuseőőő, scupteuriceőőő", annyira nőies, hogy azt hiszem, ezt már nem lehet tovább fokozni. 




Ezzel még nincs vége, holnap jön a következő nyelvlecke!



4 megjegyzés:

  1. ((-: De az az r betu! Ha ezer evig elek sem fogom ugy kiejteni ahogy kell! Mindig megkerdezik h milyen nemzetisegu vagyok. A legtobb raerez h pays de l'est, amire ugrok, szerintem ez a szo sajnos mar egyenerteku a racaille v bougnyul szoval :(( legutobb arra fogadtak h lengyel v orosz vagyok-e. Persze "tipikus szlav" fejem van....vagyis egyaltalan nem, dehat nem ismerik a kulonbseget. Az akcentuson persze lehet javitani, sokat kell beszelni franciaul. Az en bajom is az h jo sokaig bezarkoztam.....

    VálaszTörlés
  2. Jaaaj :))))) jót nevettem% És abszolút egyetértek. A francia nyelv jól áll a kifinomult nőciknek, ugye? Várom a következő leckét!

    (és sztem Sophie Marceau a világ legszebb nője! A Házibuli pedig Örök Szerelem)

    VálaszTörlés
  3. Vivi! Telibe trafáltál... Az r betűmet a kislányom mindig kijavította, de egy idő után feladta, látta, hogy nincs remény. :)
    Aha, engem is legtöbbször orosznak néztek, amint megszólaltam. :)

    Tamko, hat igen, a finom nők és az ő rúzsuk... Ez utóbbit tőled tanultam. ;)

    Házibuli, egyszerűen nem tudom megunni, pedig hol van az a tavalyi hó... :)

    VálaszTörlés
  4. Sophie Marceau szerintem is nagyon szep no, en speciel mindig csiptem. Szerintem o az a tipus aki 80 evesen is szep no marad.

    VálaszTörlés

A robot kikapcsolva.