2015. szeptember 15., kedd

Óvodai teleregény

Én nem nézek tévét. Mondhatom, hogy abszolút nem. Egyszerűen van nekem más dolgom is, például óvodai köremaileket olvasgatni. Ez az én sorozatom. Ha nem bánjátok, bemásolom a legújabb levelemet. :) Sajnos azt, hogy mire reagáltam, nem másolhatom be, mert nem lenne túl etikus részemről, de elmesélhetem, hogy az olasz mámmá szemei kissé kikerekedtek, amikor a dundus (minimum 130 kg**) apuka megírta, hogy bevitte a ketchupot és a majonézt az oviba (pont, mint tavaly).
Olasz mámmá állati humoros, megírta, coca colát és red bullt nem akarnak-e bevinni az oviba. Naná, hogy nincs humorunk. Naná, hogy inkább megsértődünk... Beszarás.

A levelem:

"Sziasztok! Velem egy szülői értekezleten közölték, hogy hűteni való terméket nem vihetek be az óvodába, mert tilos, hiszen menet közben megromolhat, míg a boltba beér a hűtőkamionból a hűtőpultba, valamint az én szatyromból az óvodába. Joghurtot, sajtot hiányoltam a menüről annak idején, azt szerettem volna vinni, ha már ketchupot és majonézt lehetett, bátorkodtam felvetni egy kis calciumot. Persze azóta kiderült (Franciaországból, a józan ész megáll), hogy a tej (leginkább a tehéntej) az ördögtől származik, szóval jobb is ez így, hogy tilos. 
A hűtő mondjuk a tartósított élelmiszerekre attól még jó lehet. 

A ketchup (bár tartósítószert nem, de rengeteg cukrot tartalmaz), a nem házi majonéz pedig szerintem túl ipari, a méz finom, de csupa cukor, lekvár pedig nem lehet házi (én így emlékszem), csak gyári, amiből persze lehet találni jó minőségű biot is... Én ellenzem ezeket az óvodában, bár kár a gőzért részemről, mert Bandi fiam (tudtommal) nem eszik ketchupot, majonézt és lekvárt. Mézet igen (igen ritkán).
Duplán kár a gőzért részemről, mert a mértéken a hangsúly. Ha nem minden nap kapnak belőle és 
nem egy maréknyit, akkor azért csak nem életveszélyes (viszont ügyesen rá lehet szokni, aztán meg 
negyven évesen csodálkozni, hogy nehéz lefogynom, hogy magas a vérnyomásom, hogy az ajtón kopogtat a diabétesz...).
Nem akarom tolni C* szekerét, de azt hiszem arról lehet szó, hogy -ahogy észlelem- élt más kultúrkörben, ezért akadhatott fenn a szeme. Bizony más országokban nem nézik jó szemmel a ketchupot, majonézt az oktatási intézményekben. Hallottam már ilyenről magam is.

Ha pedig kevesebb sót és cukrot írt elő a menzákon a népegészségügy, az nem véletlen. Szóval így, ha mi kipótoljuk a sót és cukrot, akkor az ANTSZ széllel szembe... 
De ismétlem, a mértékletesség a kulcsszó, de ettől még a szavazatom: nem. 

Sziasztok
A."


*a mámmá
** én sem vagyok normális testalkatú, szóval dundus apukát nincs jogom sértegetni, részemről a dundus kifejezés nem pocskondiázás. 

10 megjegyzés:

  1. a közoktatás kiapadhatatlan forrása a kacagásnak, ez egyértelmű :) azért a szülők nálatok sem normálisak :( én óvónőként kerekperec letiltanám a ketchupot, majonézt - egye otthon, aki szereti, tényleg nagyon rossz mintát ad (mint minden tubusból vagy dobozból előkotort étel) csináljanak közösen gyümölcssalátát, süssenek tököt (bár én azt utálom) - de majonéz meg ketchup???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pontosan, ahogy írod: kiapadhatatlan forrás.

      ja, tavaly még azzal kérkedtek, hogy az óvodának van saját dietetikusa. cöcö, röhög a vakbelem... természetesen meg sem mertem szólalni, amikor ezt előadták, miután engem állandóan leoltanak, nincs szükség rebellisekre.

      Törlés
  2. Látom, neked is megvan a teleregényed. :-) Én egyébként letörném a kezét annak a szülőnek, aki tubusos-dobozos majonézzel, ketchuppal akarná etetni a gyerekemet az óvodában. Teljesen eltiltani persze úgysem lehet, nem is kell, de hadd én legyek a kontroll. Akkor maradjatok inkább a gyümölcs-zöldség-natúr magok vonalon, a kevesebb több elvét követve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát ez az, hogy otthon aztán úgy rontják el a gyereket, ahogy akarják. én sem vagyok szent, de azért törekszem nyitott szemmel járni. legalább megpróbálom.

      Törlés
  3. Mindig is biztos voltam benne, hogy a szülők között még több az idióta, mint a gyerekek között. Most meg, hogy már érintett vagyok a kérdésben, előre rettegek a bölcsődei, óvodai, iskolai szülőtársaktól...Az én kérlelhetetlen logikám és realizmusom és a feleségem végtelen igazságérzete nemigen lesznek összeegyeztethetők a hülyeanyukkal és hülyeapukkal...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösd fel a gatyád! :)

      Az a jó hírem van, hogy a kislányom csoportjának szülei teljesen jó fejek. Ugyanaz az óvoda, pár lépés választja el a két termet és mégis.

      Törlés
  4. Ketchup, majonéz? Nesze neked egészséges táplálkozás! Nem azt mondom, hogy mindentől el kell tiltani a gyereket (nem is lehet), de hogy már kicsinek gyakorlatilag rászoktatják őket ezekre, hát ez egy vicc. (Ja, és egyébként nem vagyok egy kimondott biomami.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért örülök, hogy nem egyedül vagyok ufó ezzel a kecsÖpmajonézzel... :D

      Törlés
  5. Németországban már a csapból is bio víz folyik, helyi termelöktöl fözik az egész városunkban a vega menüt, sok zöldség, gyümölcs, az uzsonnás szendvics csak barna lehet, a sonkáról elöre le kell vágnom a zsír, ha a hentes véletlenül nem tette volna meg. De az, hogy a gyerek lépten nyomon gumicukrot kap, pl. minden délután, amint kész a leckéje, vagy edzések után, az valahogy természetes... ez jól van ìgy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ettől zavarodok meg én is. Franciaországban is teljesen értelmesen étkeznek, le a kalappal előttük, aztán meg előkerül a gumicukor, de hallomásból tudom, hogy Angliában (a nagy Jamie Oliver hazájában, aki előtt meghajlok, sőt, szerelmes vagyok belé :D ) is ugyanez a helyzet...

      Talán a helyzet kulcsa az, hogy még nagyobb szar lenne, ha a gumicukor mellett maradna az ócska kaja. Ezzel így legalább nem teljesen szarul csinálják a szuperhatalmak.

      Törlés

A robot kikapcsolva.