2015. szeptember 18., péntek

Elle est partie

Meghalt a dédi. Ez a világ sem lesz már ugyanaz. Szerintem ezzel szétbomlik a család. Nincs többé, aki összetartsa. Többé nem lesz együtt anyósom sok gyereke Pati sok gyerekével és Pascal Pablojával, sem a számtalan dédunoka, sem a barátok, sem a szomszédok. Ha a dédi unokája, gyerekeim apja, annak idején nem kezdett volna el magyarul tanulni, tisztelegve a magyar nagyanyja előtt, akkor most a családból a dédi által imádott magyar nyelv a mai nappal teljesen kihalt volna.

Most, amikor három és fél hete nála jártunk, felvettem a beszédét "magnóra", mert az, ahogy ő magyarul beszélt, úgy, hogy soha nem élt Magyarországon, szerintem fenomenális. Máris hiányzik.

Szerencséje volt, hogy nem Magyarországon született, hanem Párizsban, ott az apja fittyet hányt, hogy felszólításra hordják a sárga csillagot. Ott megtehették. Ott ezt is megtehették.

A dédi nekem nagyon sokat segített, amikor kikerültem Franciaországba. Az elején minden nap átjött hozzánk, vagy mi mentünk hozzá. Aztán a sok költözés miatt ez ritkult, de minden nap telefonáltunk, vagy majdnem. Sok múlott rajta, hogy nem csavarodtam be végleg. Ami a francia családot illeti, egyedül ő foglalkozott velem.

Ma még el sem tudtam mondani a gyerekeknek, hogy...


Az egyik kedvence:





10 megjegyzés:

  1. Jaj, istenem, ebbe beleborzongtam. Annyira sajnálom... :(

    VálaszTörlés
  2. :((( - de milyen nagyon jó, hogy ott voltatok nála!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is az jutott eszembe, hogy milyen jó, hogy még találkoztatok. Örülni kell, hogy ilyen sokáig, ilyen életvidáman élt!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenkinek a részvétnyilvánítást. Jól esett!

    Szerintem is örülni kell, hogy még találkozhattunk és akkor még viszonylag jól volt. Örülni kell, hogy ilyen sokáig, ilyen tartalmas élete volt. Örökké emlékezni fogunk rá.

    VálaszTörlés

A robot kikapcsolva.