2015. augusztus 26., szerda

Nehéz téma

Kicsit kezdek sokat töprengeni a szír barátnőm intelmén. Tavaly nyáron óva intett, hogy hazaköltözzek Franciaországból. Agitált, hogy maradjak és szerezzem meg a francia állampolgárságot.

Ő gyógyszerész volt Szíriában, most gyereket nevel (a kisebbikje még nem ovis, ők is sokáig maradnak otthon a gyerekekkel, mint mi magyarok - általában). A férje orvos, egy kórházban dolgozik, persze ehhez elég sokat kellett vizsgáznia, sőt folyamatosan képzi magát, ahogy ez mindenhol bevált orvosi körökben. Mindketten keresztények és hét éve élnek Franciaországban. A gyerekeink egy óvodába jártak, a lány is ugyanolyan magányos volt, mint én és ő is hazahordta a nagyobbikat ebédelni, így barátkoztunk össze, az ovi előtt ácsorogva, aztán már közösen programoztunk. Őt nem havernak nevezem, ő több annál. Olyannyira, hogy ő azt mondta nekem egyszer, testvéreként szeretett. Hupsz!

Azt mondta, eszembe se jusson elhagyni Franciaországot. Csodálkoztam, törtem a fejem, hogy ez mit jelenthet, de csak arra jutottam, hogy nyilván nincs tisztában, hogy honnan jövök (de), ezért elmagyaráztam neki, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, egy kis ország, minket nem fenyeget veszély. Jó, hát nyugodtan hülyézzetek le, igen, én ilyen naiv vagyok. 

Nem nehéz, hogy napi szinten eszembe jusson a szír lány, hiszen a facebookon folyamatosan az arcomba tolják a sok gyűlölködést. Van pár ismerősöm, akik olyan híreket, fotókat, posztokat osztanak meg, hogy kifordul a gyomrom. Nincs vége, mert az ismerősök ismerősei kommentárjai is ott fröcsögnek a képembe. Gondolom, a "ballibsik" (...) vagy akik gondolkoznak, nem hagyják magukat behúzni a csőbe, ezért nem állnak le vitatkozni ezzel a birkanyájjal. Vagy ez is csak egy romantikus elgondolás részemről? Mindenesetre nekem ez a taktikám, nem állok le beszélni a szélső jobbal, ellenben Pásztor Annának, azon felül, hogy nagyon csípem a Márti dalát, tetszik a hozzáállása is.

A munkahelyemen is van pár jobbra tendáló ember. Könyörtelenül kimondják, amit gondolnak. Rajtuk még gondolkozom, mit csináljak, töröljem őket a facebookomról vagy sem (egyet töröltem, mert már nem bírtam nézni a hülyeségeit*)? Komolyan úgy látom, hogy a 70 évvel ezelőtt lezajlott világháború nem tanította meg az embereket semmire, egy gyufaszál és ott tartunk, mint 1931-ben. 

A hullám című film jut eszembe, mely valódi történeten alapul. Talán mégsem olyan jó, hogy ilyen kicsi ez az ország. Ráadásul tegnap járt nálunk az olasz ügyvéd, aki szintén nagyon szeret politizálni és ő is teletömte az agyam, hogy mennyire frappáns ez a mai magyar politikai irányzat, ő kifejezetten üdvözli, így most már mindenhol összeesküvés elméleteket látok. Nem tudom kibogozni a szálakat. 

Nagyon érdekes volt Franciaországban beszélgetni a menekültek kérdéséről. Ott még ma is finomabban fogalmaznak, mint mi magyarok, nem fröcsög a vér a szájukból, pedig ott is jelen van a Front National. Egyszerűen nem éreztem azt, hogy az emberek agymosottak lennének és  nem kizárólag szírekről és háborús menekültekről beszéltek, hanem például az afrikaiakról, akik olyan országokból érkeznek, ahol már víz sincs, mi pedig csak a szír aranyórás, mobiltelefonos, jól öltözött migránsokról beszélünk.

Egy éve még nem tudtam elképzelni, hogy idáig jutunk. Nem látom, hogy hová vezet ez az egész.



Mutatok pár facebook kommentet, ez csapta ki nálam a biztosítékot (képeket, neveket naná, hogy töröltem). Ez a csapat itt-ott még egészen választékosan ír, a valódi ocsmányságokat  nem rakom ide.

(...)

Nem tudom, ha rosszul irányítják a fényképezőgépet, kellemesebb lenne-e az áramlás látványa...Özönlenek ide a népek és nem lesznek tekintettel ránk! Nem szabad naivnak lenni, hogy "velünk ez meg az nem történhet meg". Megtörténhet.
Tetszik · Válasz · 1 · 19 órája
·          
a hülye is látja, hogy baj van. ez egy dolog. jöttem haza az osztrák hegyekből, egy tiszta, pedáns, barátságos országból és nyilván Kelenföldön szálltam le. nagyon bosszant az a menekültekkel kapcsolatban, hogy kurva nagy kupit, kos...Bővebben
Tetszik · Válasz · 1 · 19 órája
·             
 Sztem a magyarság nem a helyesírástól függ. Ezek pedig nem menekültek, hanem migránsok.
·          
A nőkre, lányokra különösen nem lesz tekintet. Nem azzal teszünk jót, h.az országunk "Jézus szíve Kft.-t játszik" és mindenkit meg akar menteni. Hazánkat és annak anyáit, gyermekeit, apáit kellene védeni, ellátni, és ami ebbe a körbe ez után még belefér, az jöhet, amennyiben beilleszkedik és tiszteli az itteni szokásokat. Ez egészséges.
Tetszik · Válasz · 3 · 18 órája
·          

Mivel agresszív népségről van szó, ezeket szép szóval, értelmes véleményekkel megállítani nem lehet. És igen, tele van az ország félkegyelműekkel, akik elsőként fognak úgy járni, mint Elin Krantz.



Lehet, hogy erről a témáról kussolni kellene...



* Ezt a gondolatmenetet nem ma írtam. A kolléga, akit töröltem, ma kérdezgetett a nyaralásról, én meg most izgulhatok, hogy hamarosan rájön, hogy ment a levesbe. Először azt gondoltam, nem figyel, de ezek szerint mindenre kíváncsi. Mit mondjak majd neki, ha rájön? Bocs, de sötét vagy?

Látom azt is, hogy többünknek ez a mai témája. :



10 megjegyzés:

  1. én kitöröltem a fb ismerőseim közül azokat, akik véres szájjal fröcsögnek - nem, nem mindenkit, aki másképp gondolkodik, mint én, mert gondolkodni elég sokféleképpen lehet szerintem, még azok is sokféleképp gondolkodnak, akik nap mint nap ott állnak a pályaudvarokon ételt osztani, segíteni, stb - szóval, én (legalábbis azt hiszem magamról), hogy bírom a különféle gondolkodásokat - de a gonoszságot és az embertelenséget nem akarom elviselni (sem jobbról, sem balról, sem sehonnan)

    eléggé nem vagyok optimista egyébként - és nem a menekültek miatt :(

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megszegtem az 1. számú szabályomat: blogolásnál zéró politika. Ezért töröltem. Szóval bocsi. De én sem bírom elviselni a gyűlöletkeltést és a véresszájú fröcsögést. :(

      "A hullám"-ot férj már látta, és anno mondta is, hogy nézzem meg, mert érdemes. Most, hogy Te is említetted, már tényleg sort kerítek rá.

      Törlés
    2. Értem, miért törölted. ;)

      Törlés
  3. Figyi, nekem van nagyon normális, nagyon toleráns, nagyon szimpi fideszes barátnőm, úgyhogy lehet ezt a műfajt (jobb) normálisan is művelni. A fröcsögőket bottal sem piszkálnám a helyedben, de a saját lelki épségem érdekében én minden ilyet letörölnék a FB-falamról (blogomról stb.).

    Ez a film mikori? És milyen nyelven van? (bocs, nem tudok kattintani)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a fideszesekkel van a bajom, én is ismerek aktív és szimpatikus fideszest. Nekem azokkal van bajom, akik vagonokról, géppuskákról, takarogggyonmind, kivégeznimindet-ről írnak... Le merik írni... Elképesztő. Nyomasztó.

      Le kellett ellenőriznem: 2007-es. A Goethe Intézet honlapjáról linkeltem a cikket, ott németül szól a film, magyar felirattal, de az csak a trailer.

      Törlés
  4. Engem őszintén megrémít ez a véres szájjal fröcsögés. Anyukámnak szoktam mondani, hogy én már túl rég óta élek nyugaton, mindenféle nációkkal körülvéve, hogy ilyen beszédet és gondolkodásmódot megengedhessek magamnak. Azok, akik ilyeneket mondanak soha nem éltek olyan helyen, ahol a szomszédod afrikai, pakisztáni, szír vagy arab. Ahol tudod, hogy vigyáznod kell a szádra, mert könnyedén bíróságon találhatod magad. Vagy ahol a szomszédod elmeséli, hogy mindhárom gyerekét megölték, és a nővérét is, így most az ő gyerekeit neveli sajátjaként. Vagy ahol a barátnőd elmondja, hogy a férjét megölték egy törzsi háborúban Afrikában, haza nem megy, mert tudja, hogy a félvér lányának nem lenne jó Magyarországon. És még sorolhatnám...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te jó ég, ezek a példák... És teljesen egyetértek veled.

      Más, Bezzeg. Ezt láttad? http://chiliesvanilia.blogspot.be/2015/08/babette-claus-es-egy-oruletes-salata.html

      (hihi)

      Törlés

A robot kikapcsolva.