2015. augusztus 25., kedd

Két recept

Az igazat megvallva, Patrícia (dédi elsőszülött lánya) szokott főzni és sütni. Napi két tarte-ot dob össze (lepény), hol a dédi kertjének almáiból, mert most érik és nem győzi szedni és megfőzni pomme pot-nak (almapüré) hol eperből és szederből (ezt már csak fagyasztott gyümölcsből), hol barackból, hol paradicsommal. Nem túlzok, tényleg napi két lepényt süt.

Ami ezen a nyáron a legjobb receptje volt, az a salade de courgette volt, azaz cukkini saláta. Pofon egyszerű, mégis elakadt a lélegzetem, annyira finom volt. Sajnos nem emlékszem kristály tisztán az alkotóelemekre, de mint minden salátát, ezt is lehet variálni olyanokkal, amiket szeretünk.

Pati megpucolta a nyers cukkinit (fontos, hogy nem nagyok voltak, hanem picik, zsengék), lapra szerelte reszelte, a gombát is vékonyra szeletelte, összevágott pár koktél paradicsomot, hozzá petrezselymet, mindezt összekeverte és meglocsolta pár csepp citromlével és olajjal (ő mogyoróolajat használt, de én most emiatt nem fogok bevásárolni mindenféle furcsa olajból, maradok a klasszikus olívaolajnál, mert az van otthon, a sima napraforgó olaj is elfogyott, nem szeretek főzni, nincs késztetés újat venni, az olíva pedig még az oszálytalálkozóról maradt rám). Úgy emlékszem nem volt más ebben a salátában, mégis isteni finom volt. 

A másik receptje pedig a fekete kagyló volt. Én már próbáltam főzni ilyet, de nem voltam magammal megelégedve, holott a klasszikus fehérboros recept szerint haladtam. Mindenki elájult Pati kagylóitól, kérdezgették, hogy hogy készítette és ő állította, hogy a titok a sokféle borsban van és a fehér borban. Egészben rakta a fazékba a borsokat is. Hozzá házi sült krumpli (nem az ipari, elősütött). A kagyló leve is annyira finom volt, hogy még ki is tunkolták, még én is...

Fotók nincsenek. 

8 megjegyzés:

  1. Mindkettőre azonnali vevő vagyok, a kagyló az első számú szerelmeim közé tartozik (szörnyen poligám vagyok) - cukkinit is szoktam többféleképp, de így még sosem csináltam - az újdonságokra is vevő vagyok! Köszi!!!!! (sajnos nagyon szeretek főzni és sajnos többnyire jól is sikerül, és sajnos muszáj mindmegenni... aztán előről kezdeni megint a főzéssel (vásárlással - azt is szeretem))

    VálaszTörlés
  2. A cukinis saláta azért volt jó, mert piszok kevés volt nêgy főre... Úgy könnyű a franciáknak nem elhízni. :) Mindenesetre érdekes, elég volt négyünkre ez a pár falat és éhes sem maradtam.

    VálaszTörlés
  3. gomba nyersen vagy párolva? és ilyen fajta?

    VálaszTörlés
  4. De hülye vagyok, akartam is írni, hogy a gomba is nyersen. Sima gyalog "sampipi" (pici champignon). :)

    VálaszTörlés
  5. Ezt a cukkini salátát muszáj kipróbálnom! :))) Csak az a nagy kérdés, hogy zsenge cukkinit (gondolom az, amit saláta-cukkini néven árulnak :)) be tudok-e még szerezni. Köszi a recepteket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem elég, ha nem túl nagy a cukkini. minél kisebb, annál jobb.

      Pati azt is mesélte, hogy a sárga színű cukkinivel lenne az igazi, de én olyat itthon még nem láttam, igaz, szir-szar helyen vásárolok.

      Törlés
    2. Hát akkor én is, mert ilyet még én sem láttam. :)

      Törlés
  6. Na én a cukkini salihoz csináltam illusztrációt, mindjárt felrakom/küldöm.

    VálaszTörlés

A robot kikapcsolva.