2015. augusztus 19., szerda

Kapaszkodjatok meg

A "legjobbat" még nem is meséltem. Jobb, ha mindenki leül és megkapaszkodik. A sógornőm terhes, 17. hétnél jár. 28 éves. Überokosnak tartja magát. Mondjuk kedvesnek kedves. De én nem dőlök be neki. A radarjaim azt súgják, fals. Gyereket vár és... Dohányzik. Nem napi két cigit, ami máris több a nullánál, hanem ahogy elnézem, simán elszív napi egy dobozzal. Ja, hogy a feszültséget le kell vezetni... Pfff. Amikor a kis húga első magzata is súlyos beteg volt, hogy veszi a bátorságot cigizni? Jó, hát értem, a húg magzatának genetikai eredetű volt a végzete, nem attól nem fejlődött az agya, mert anyu dohányzott. Elhiszem, amit az orvosok mondanak, de a franc tudja, azt is mondják, hogy baromira tilos dohányozni terhesség közben és ezt nem csak a magyar orvosok mondják, hanem a franciák is, mert én bizony beköptem apjukat a nőgyógyásznak, aki beköpött engem, mert sót raktam az ételembe. Apjuk ugyan nem volt terhes (a tudomány mai állása szerint ma még mindig nem menne neki), de bizony az orvos leteremtette őt, hogy ne dohányozzon.

Vagy csak én drámázom túl?

32 megjegyzés:

  1. Én ezért szoktam le a dohányzásról (akkor persze nem tudtam, de még 6 évvel Á. születése előtt): egy csoporttársam cigizett, terhes lett, cigizett tovább - az orvos először eltiltotta, attól depressziós meg nem tudom, milyen idegbeteg lett, akkor megengedte neki a doki, hogy néhány szálat elszívjomn - de sztem végül mind a 3 gyerekével masszívan cigizett. Én viszont még az első terhessége/szülése alatt leszoktam, mert iszonyúan megijedtem, hogy nem fog menni, ha terhes leszek - hát, 20 éve nem gyújtottam rá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Le a kalappal az akaraterőd előtt!
      Úgy hallom, nehéz leszokni.

      Törlés
    2. ha elég erősen motivál a cél, akkor bármi megtehető - nem először bizonyosodik be:D

      Törlés
    3. Az egészséges gyerekekért mindent. :-)

      Törlés
    4. Szerintem sem nehéz leszokni, pláne ha nem pöfékelnek az ember körül.

      Törlés
  2. Szerintem a koffein is hasonló cipő, de nem vagyok genetikus, még orvos sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a koffeint messze nem gondolom olyan ártalmasnak - nem ittam sok kávét terhesen, de amiatt egy percnyi lelkifurdalásom sem volt

      Törlés
    2. Igen, az elfogyasztott mennyiségtől biztosan függ a hatása.

      Törlés
    3. A kávéról is le voltam tiltva és a sóról is, a magas vérnyomás miatt.

      Törlés
  3. En azt figyeltem meg, h Fr oban megengedobbek a cigivel, Mo-n pedig a piaval terhesseg alatt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is igaz. De az én szülész-nőgyógyászom Fr.o-ban is cigiellenes volt.

      Törlés
  4. Egyáltalán nem drámázod túl; nekem a legtöbb orvos azt mondta anno, hogy már minimális mennyiségű dohányzás is káros a magzatra (egyébként akkor én már nagyon rég nem dohányoztam). Kávéból napi 1 csészét engedtek volna; más kérdés, hogy annyira féltettem a babát, hogy még azt sem mertem meginni (pedig előtte nagy kávéfüggő voltam ám :)).
    Mennyire hallgat Rád a sógornőd? Hátha meg tudnád győzni, hogy, ha le nem is teszi, de legalább csökkentse minimálisra a mennyiséget...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem pusztan megmagyarazna, hogy ah, ugyan mar, ez nem tesz rosszat es utana a hatam mogott meg jol ki is dumalna, hogy mekkora segg vagyok, mit kepzelek, hogy belepofazok, mikor en meg szart adok enni a gyerekeimnek... Mindenben keresik a fogast az emberen (rajtam).

      Törlés
    2. Hát nálam már ezekkel leverték a biztosítékot! És ők keresnek ezek után fogást rajtad?? Az eszem megáll! Angyali türelmed lehet, hogy így bírod közöttük ;) (a helyedben már vagy megzavarodtam volna, vagy a fél rokonsággal összevesztem volna).

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    5. Úgy bírom ki, hogy csak hümmögök és bólgogatok... Tudod, van az az aranyköpés, hülyékkel ne álljon le az ember vitatkozni, mert még a végén beveszik a csapatukba, vagy hogy is van?!? :)))

      Törlés
  5. Ja es amikor Macskaert egyszer kocsival mentunk kettesben az oviba a gyerekert, nyomkodta a telefonjat, sms-t kuldozgetett, en akkor nem voltam szivbajos, raszoltam, hogy ne telefonalgasson vezetes kozben , mikor gyerek ul mogotte. Akkor letette, de most, amikor a dedihez mentunk a korhazba, megint nyomogatta a telefonjat. Harom ev alatt elfelejtette az intelmet. Most ket gyerek ult mogotte es a sajat gyereket varja. Tiszta hulye.

    VálaszTörlés
  6. Szia Bezzeg,
    Eddig még nem kommenteltem nálad, de most úgy érzem, muszáj. :)

    Amit sógornőd művel, az nagyon durva, én még annak is beszólnék terhesen (ismeretlenül is), aki mellettem pöfékelne... Amúgy is szoktam szólni, mert idegesít, ha beszennyezik a levegőt a közelemben...
    Amúgy meg ezekben az esetekben az is szívfájdító, hogy aki egészségesen él és mindent megtesz azért, hogy gyermeke lehessen, annak nem jön össze, akinek meg csak így simán összejött, az tojik rá magasról, hogy a babának mennyit árt azzal, ha dohányzik (vagy más egyéb egészségtelenséget művel).
    A vezetés közben telefonálgatás a másik rémálmom... Nem hiszem, hogy jóban tudnék lenni a sógornőddel... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És még nem is olyan könnyen jött össze a terhesség ráadásul... Ha jól számolom két évet biztos ráfordítottak.

      Törlés
  7. Én ismerek egy srácot, akinek az anyja azért nem szokott le a cigiről a terhesség alatt, mert szerinte nagyobb stressz lett volna a babának, mint a dohányzás. Lehet nem jött be ez a teória, mert a gyerek nem lett épp. Amúgy a franciák bagózni is szoktak meg piálni is a terhesség alatt nem? Nekik napi 1-2 pohár bor olyan, mintha tejet innának.

    Szegény pici babát sajnálom, nem tud menekülni ellene. Itt egy cikk, képekkel a témában:

    http://www.hir24.hu/elet-stilus/2015/03/24/megdobbento-felvetelek-dohanyzo-kismamak-magzatairol/





    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, rettenetesen sokat árt vele. Ahogy olvastam a legújabb kutatások szerint ezek a hatások még az unokákban is érezhetőek (!!), akkor is, ha az unoka anyja nem dohányzott sosem! Ez az, ami döbbenetes.

      Törlés
    2. Nancy, a bor valóban igaz, egy pohár vörös nekik normális. A normális terhes szerintem eldobja a cigit, amint megtudja, hogy terhes. Nem terhesen sem kellene cigizni, hát még terhesen.

      Törlés
    3. Köszi a cikket. Megmutatom neki.

      Törlés
    4. Kicsinap, bevallom, en kocadohanyos vagyok, nekem meg most sem esik maradektalanul jol (sosem voltam normalis) , hat akkor egy magzat mit szoljon??? Egyertelmuen karos a cigizes!

      Törlés
  8. Z. még az UTCÁN is beszól terhesen dohányozó nőknek! :)) Ő biztosan nem bírná ki, h meg ne mondja családi körben, de nem tudom, mi a helyes. Talán én is megemlíteném neki egyszer, négyszemközt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is mindig ott van a nyelvemen, hogy szoljak, de vegul nem merek.


      Tegnap viszont szoltam a sogornonek, kedvesen, teljesen jo indulattal, hogy abba kellene hagynia. Azt mondta, feszult a dedi miatt es otthon egyaltalan nem cigizik. (Nem hiszem el az utobbit.)

      Törlés
  9. Hát nem értem, terhesen hogy nincs tőle hányingere. Én olyan szinten nem bírom, hogy Zazie minden reggel alsógatyában áll a kert végében, mert onnan nem érzem.. az van a legmesszebb:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Franc tudja, mit nem fog fel ezen a sogorno. :(

      Törlés
    2. Csigusz: aaaaand the cat is out of the box:)))

      Törlés

A robot kikapcsolva.