2015. január 20., kedd

Mi legyek, ha nagy leszek?

Én nem akarok politizálni, mert eszméletlen messze áll tőlem, ezáltal nem is értek hozzá, csak annyit akarok elmondani, hogy Hegedűs Zsuzsát én nagyon csípem. Persze, mondanak csúfságot róla, de én az ilyen karakterekben akarok hinni és hiszek is. Rosszindulatúak mindig is voltak, mindig is lesznek, pisálhatunk mi széllel szembe, ezzel nincs mit tenni. Engem a hülye piha kolléganő nem hagy békén, mindig tapogatózik, hogy kire vetettem ki a szemem a munkahelyen, hiába mondom neki tagoltan, hogy nem-ér-de-kel-nek-a-pasasok!-!-!, erre az a válasza, hogy majd ő talál nekem... gondolom félti a saját pasiját, aki szintén kolléga és akit a piha csaklizott el az eredeti feleségtől (mindenki magából indul ki, mondá a bölcs)... De hogy jön ez ide?!?!? Csak annyi, hogy vannak szarkeverők, akiket az tart életben, hogy fúrnak. De félre az ilyen kreténségekkel! 

Megint nem vagyok leterhelve, ezért rábukkantam erre a cikkre: 


Nem biztos, hogy lakatosokra van szükség. Amikor a nyolcvanas években nyugaton világossá vált, hogy a tizenöt százalék körüli tartós munkanélküliség hagyományos eszközökkel nem csökkenthető, Párizs önkormányzata úgy enyhített a helyzeten, hogy munkanélküli asszonyokat házi segítőnek képzett ki és alkalmazott, akik időseknél takarítanak, főznek, bevásárolni, fodrászhoz, moziba viszik a patronáltjukat, társalognak velük. Mára a rendszert egész Franciaországban bevezették. Ez a világ leghasznosabb dolga: javítja az egyre növekvő idős népesség életminőségét, lehetővé teszi, hogy saját otthonukban maradjanak, s nagyszámú, akár képzetlen munkanélkülinek biztosít állandó tevékenységet. Miközben a szociális kiadásokat is csökkenti.  De ugyanez a megoldás a közintézmények takarításánál is alkalmazható. A tavaszom a minta magyarországi előkészítésre megy el, aztán nyáron a leghátrányosabb régiók nagyvárosaiban - Miskolcon, Salgótarjánban, Ózdon – elindítjuk a programot. Úgy tervezem, a képzés végén EU-s papírt adunk majd ki."

A gyerekeim dédanyjához is pontosan egy ilyen önkormányzati segítő asszony jár takarítani, ráadásul a dédi még az adóbevallásában le is vonhat valamennyit az adójából. 

Most azt vettem a fejembe, hogy önkéntes szeretnék lenni. Talán az Isolde-féle szúnyog csípett meg vagy a Nők Lapja (francba, nem szeretem, de mégis kezembe akad a nagynénimnél, ahol szombatonként átlapozom az ilyen hetilapokat) egyik cikkében vagy Lindától kaptam gellert? Nem tudom. Az viszont baj, hogy a szomszéd bácsira sem tudok kellőképpen ráhangolódni, pedig szüksége van beszélgetni, mert már teljesen egyedül van, magányos, unatkozik, alig várja, hogy a túlvilágra kerüljön a felesége mellé (minden alkalommal elmondja, amikor találkozunk), de a gyerekek miatt már nem tudok rendesen rákoncentrálni és akár egy órán át meghallgatni őt, aki nagyon is szimpatikus bácsi. Bűntudatom van. És én akarok önkénteskedni? Komolytalannak érzem magam. De valahogy megpróbálom. Meg én! 
Hegedűs Zsuzsa elképzelése jó és tesz is érte és sikereket is elér. Legszívesebben beállnék hozzá ipari tanulónak. 

Naiv vagyok?

Mire a fentieket leírtam, el kellett indulnom és ki jött velem szemben? Egy sütiárus lány. A Kelenföldi pályaudvar egyik lépcsőjén egy nagyon, de nagyon szép lány kínálta megvételre a sütijeit (17-nek néztem, igazi acqua e sapone lány). Vettem egyet. A pénzt nem szervezetnek, alapítványnak gyűjti, hanem magának.
Megkóstoltam, finom linzer volt.


20 megjegyzés:

  1. En onkenteskedek, szeretem. Meg kell talalni azt a teruletet ami erdekel. Sutit en is fogok venni legkozelebb, ha valakit latok arulni hazit!

    VálaszTörlés
  2. Vivi, de jo! Te milyen teruleten onkenteskedsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Voros Kereszt! Szocialis teruleten mindenfelet!

      Törlés
  3. Hát, szerintem a jóisten mentsen meg mindenkit a kókler HegedűsZsuzsától, bármit inkább bíznék MekkElek szakértelmére - de persze tudom, hogy semmi közöm hozzá, már hozzászólnom sem kellett volna, csak nem bírtam megállni. Az önkéntességet és a (valódi) civil szférát viszont a legmesszebbmenőkig támogatom - hogy valami pozitívat is írjak.

    VálaszTörlés
  4. Martine! :) Látod, megmondtam, hogy nem értek hozzá és engem el lehet altatni ilyesmikkel. Ezért kérdeztem rá, hogy naiv vagyok?

    De legalább kicsit mesélj nekem (=nyisd fel szemem), miért kókler?

    VálaszTörlés
  5. Meséljenek a tények:

    http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/atvilagitottuk-hegedus-zsuzsa-gyerekalapitvanyat-es-elajultunk-a-zurzavartol-92894

    VálaszTörlés
  6. Igen, ezt a cikket nézve mégsem rózsaszín a helyzet. :/

    De kinek lehet hinni? Kész, teljesen megzavarodtam.

    VálaszTörlés
  7. Hát, nyilván kicsit könnyebb úgy dönteni, ha az ember hasonló szakmai körökben mozog, ilyesmiket tanult, régóta követi figyelemmel a civil szférát, a vidéki Magyarországot, a különféle helyi kisebbségeket és azok szervezeteit, a kitörési pontokat... meg a magyar kormányzati szféra és holdudvara ez irányú tevékenységeit - mindezzel együtt én sem állítom, hogy teljes körűen tájékozott vagyok mindenben... de amit személyesen tapasztalok (és amiket azoktól hallok, akik számomra szakmai referenciákat jelentenek), az ahhoz elégnek tűnik, hogy a HegedűsZsuzsa féle brancsot ne tartsam túl sokra :( sajnálom :( - sőt, a témát tekintve nagyon-nagyon-nagyon sajnálom :((( mert bizony az érintettek ennél többet-jobbat érdemelnének

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, így már tök világos, hogy miért vagy ilyen határozott véleményen.

      De az elképzelés jó volt, nem? Vagy csak azért tetszik nagyon, mert láttam, hogy Franciaországban működik?

      Törlés
    2. Itt is nagyon sok minden civil dolog működik nagyon jól, annak ellenére is, hogy még mindig nincs igazán kultúrája és erős társadalmi háttere. Én azoktól óvakodnék (nemcsak most, bármely kormány alatt), amelyik kötődik politikai oldalhoz, pláne központi költségvetéshez, vagy személyében kormányzathoz. Ami civil, legyen civil és független. Uff :D

      Törlés
  8. Nem tudom ki az a h. Zsuzsa, de most kivancsiva tettetek. Elolvasom a cikket majd! En is szeretnek onkenteskedni, de tisztara onzo alapon: szakmai tudasra szeretnek szert tenni egy olyan teruleten, ahol meg nem dolgoztam. Tudom, kicsit gaz vagyok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem nagyon nem vagy gáz, ez az egyik célja az önkénteskedésnek - te megismersz vmi mást, mint ami a mindennapjaidban általános, a megsegített szervezet/személy pedig hozzájut a te szakértelmedhez, figyelmedhez, gondoskodásodhoz - mindenki örül, win-win játszma :)

      Törlés
  9. Szal: mindeközben háziorvosom FB oldaláról jan 17. Bezzeg Magyarországon:
    Durván megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A szerdai Magyar Közlönyben kihirdetett változás azt jelenti, hogy a jövőben nagyon sokan eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy az otthonukba kijárjon valaki, aki segít a mindennapokban boldogulni, például gyógyszert adagolni, bevásárolni, vagy mosakodni. Oldja meg a család! A már megítélt gondozást nem veszik el, a szigorítás az új igénylőkre fog vonatkozni.
    A szerdai Magyar Közlönyben megjelent egy szociális témájú rendelet az emberierőforrás-minisztertől, Balog Zoltántól. Többek között azt a jogszabályt írta át, és szigorította jelentősen, amelyik a gondozásra szorultság vizsgálatáról szól. Ennek alapján dől el, ki jogosult a házi segítségnyújtásnak nevezett szociális ellátásra, és ki nem - írja az Index.
    A házi segítségnyújtás lényege, hogy a rászoruló ember továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget mindennapi dolgokban, például bevásárlásban, csekkfeladásban, takarításban, mosakodásban vagy főzésben.
    Azt, hogy ki számít házi segítségnyújtásra szorulónak, egy miniszteri rendelet szabályozza. Ennek a rendeletnek a lelke egy nagy táblázat, amely végigveszi, mennyi segítségre van szüksége a vizsgált embernek az élet különböző területein. A szükséges segítség mennyiségéhez a táblázat területenként pontszámokat rendel egy ötfokú skálán. Például az öltözködésnél 0 pontot számolnak, ha az érintettnek ezzel nincs gondja, 1 pontot jelent, ha minimális segítségre szorul, 4-et pedig, ha az öltözés jelentős segítséget vagy felügyeletet igényel.
    Az összpontszám alapján dől el, napi óraszámban kifejezve mekkora az érintett ember gondozási szükséglete: napi 1, 2, 3 vagy 4 óra, ennél is több, vagy egyáltalán semmi. Minél több pontja van valakinek, annál több óra gondozásra szorul naponta.
    Ezeket a ponthatárokat emeli meg jelentősen a szerdán megjelent Emmi-rendelet. Eddig 11 ponttól járt a napi 1 óra gondozás, most csak 20-tól fog járni.
    Eddig 21 pont fölött már napi 2 óra gondozás járt, most 26-ra emelték a 2 órás gondozás ponthatárát. Vagyis a 11-es és 19-es pontszám közötti emberek, akik a régi rendszerben napi 1 óra gondozást kaphattak, most nem kapnak semennyit. Azok pedig, akiknek 21-25 pontjuk van, az eddig 2 óra helyett csak napi 1 óra segítséget vehetnek igénybe.
    A tegnap megjelent Emmi-rendelet azokat a rászorulókat nem érinti, akikről már korábban döntés született, akiknek már jár a házi segítségnyújtás.
    A rendelet rögzíti, hogy a ponthatárváltozást csak azokra az emberekre kell alkalmazni, akik ezután, vagyis a rendelet hatályba lépése után igényelnek házi segítségnyújtást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehetősen sok falat húznak, amit nehéz megmászni. Remélem, nem lehetetlen.

      Törlés
  10. már nem akartam írni ide - de ez épp szembejött:

    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121002_segelyplafon_9950_forint#iz4na3#2to4073#evs0l3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Martine!

      Jó, hogy linkelted. Igen, egyetértek, köpjenek fel és álljanak alá.

      Igazad van, még egy olyan laikus is látja, hogy nem jól osztanak: bár nekem elsőre tetszett HZS, de jobban megkapirgálva a szemétdombot már nem annyira, ráadásul az újféle útdíjakon is látszik, hogy nem volt túlságosan átgondolva a kivitelezése és még lehetne sorolni... és még nem is látom át a politikát, mégis beledumálok. :S

      Törlés
    2. mindenkinek joga van beledumálni, akit érint (mert fizeti, mert elszenvedi, mert érdekli...)

      Törlés
  11. És akkor linkelnék valaki olyat, aki tényleg hiteles: http://nepszava.hu/cikk/1046954-a-tenyeket-is-nezzuk-ne-csak-a-szivarvanyt

    Ferge Zsuzsa évtizedek óta az, aki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!!! (Most látom a kommentet, még el kell olvasnom...)

      Törlés

A robot kikapcsolva.