2015. november 13., péntek

Az élet nem kandírozott cseresznye a hab tetején

Ma a cégnél háromszoros Szilvia napot tartottunk... Bejött a felmondott-elbocsátott kolléga is ünnepelni. Volt csoportfotózás is. Rendesek, mert ugyan én nem az ő csapatukban dolgozom, de úgy érzik, hogy hozzájuk tartozom. Én is úgy érzem. Igaz, egyre jobban tartozom már az új csapatomhoz is. 

A végén a kolléga feljött az irodámba elköszönni és mesélte, hogy felvennék őt oda, ahova beajánlottam, ami ráadásul egy meglehetősen nagy nemzetközi cég. Ez persze nem azt jelenti, hogy ekkora májer vagyok, hogy felemelem a telefont és állásokat szerzek bárkinek, de őt csípem és hát van nekem ez a nagy barátom, aki nem kis fos pozícióban dolgozik ennél a mamutnál.  
Sajnos azért annyit az új cégnél sem keresne, mint Ausztriában, ahova csak négy hónapra menne, míg a mamuthoz akár élete végéig is, francba. Milyen nehéz döntések ezek, eszméletlen. Nyakig benne a házhitelben (amit Ausztriával kiválthatna), a felesége ápolónő (nettó 120 ezer), két iskolás gyerek. Nem könnyű. 

A végén a kolléga elmesélte, hogy 22-én mondott fel és nem engedték neki letölteni az egy hónapos rendes felmondási időt, hanem 2-án kirakták őt (6 nap). Ez elég szabálytalannak tűnik. Aztán elmeséltem neki, hogy engem 11 év munkaviszonnyal úgy vettek vissza gyesről, hogy átraktak a cégcsoport egy másik cégébe. Próbaidővel. Ismétlem: próbaidővel. És itt mindketten majdnem bőgtünk. Láttam rajta, hogy inkább lefelé néz és inkább bocsánatot kért, de mennie kellett. Nekem is elcsuklott a hangom. Mi jó haverok voltunk. Sajnálom nagyon, hogy elmegy. 

4 megjegyzés:

  1. Sajnos ezt a kollégád nem gondolta jól végig :( többnyire akkor szokás felmondani, ha a másik céggel már van írásos megállapodás a munkakezdésről, addig nem szabad :( sajnálom, mert nagyon ijesztő lehetett hirtelen így maradni és a főnökökbe akár egy kis empátia is szorulhatott volna - de szabálytalannak nem szabálytalan a dolog:

    "Határozatlan idejű munkaviszony esetén a munkavállaló bármikor élhet felmondással. Ehhez szintén írásos nyilatkozat szükséges, amelyet nem kell megindokolni. A felmondás sajátossága, hogy a felmondás közlése után nem nyomban ér véget a munkaviszony, hanem a felmondási időt még le kell dolgozni, amely alól azonban a munkáltató mentesítést adhat. Leginkább akkor célszerű felmondással élni, ha a munkavállaló egy másik, jobb állást talált magának, vagy megélhetését más módon (pl. vállalkozásból) fogja tudni biztosítani. A munkavállaló felmondása esetén – szemben a munkáltatói felmondással – a felmondási idő ledolgozása alól nem kötelező mentesítést adni, és nem jár végkielégítés sem."

    de az meg jó, hogy találtál neki vmit, ügyes vagy :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kollégának már van új szerződés a kezében, csak most ott lebeg a szeme előtt, hogy két helyre is felvennék őt és nehéz dönteni.

      A többit pedig értem. Azt viszont nem tudom, hogy mennyire ment ez szabályszerűen.

      Törlés
  2. Szia, szerintem tök természetes hogy ha valaki felmond- jó, fontos pozicióba- azt nem engedik utána dolgozni. Ha valaki felmond van olyan hely hogy ott azonnal kikiséri a biztonsági őr és utána csak felügyelet mellett mehet vissza fiókot is üríteni.
    Nálunk ilyenkor szoktak ugyanis szándékosan kárt okozni, vagy adatokat kicsempészni...ezt egy munkáltató se vállalja be. A magyar munkavállalók többsége meg úgyse dolgozik jól már ekkor mert tudja hogy utána az özönvíz. Extra cigi szünetek, maratoni ebédi idők. Szal az átlag az ilyen.

    Mindazonáltal sajnálom a kollegádat. Téged egy becsületes embernek tartalak, így feltételezem a barátaid is azok. :) Tehát ő valószínű továbbra is jól dolgozott volna. És ezért is viselte meg lelkileg a munkáltatója döntése.

    Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszta, igazad van.
      Azonban ez az ember nem olyan pozícióban volt, aki adatot lophatott volna. Az extra ebédidő viszont persze, előfordulhatott volna, bár amilyenek a főnökök, kizárt. :)

      Törlés

A robot kikapcsolva.