2014. november 6., csütörtök

Egyből két legyet

Óvodából jövet-menet rendszeresen a Rákóczi téren szállok fel és le a zöld metróról. Igaz, így még senki nem nevezi, hiszen mindenki négyes metrónak hívja, holott eddig igenis sokan szín szerint neveztük nevén a metróvonalakat: piros, sárga, kék. Párizsban azért elég nagy bajban voltam, kénytelen voltam szám szerint megnevezni a metrókat, hiszen nemcsak egyféle lilás-rózsaszínes vonal van, hanem rögtön négy: babarózsa, magenta, döglött lila és lilahagyma. Zöldből is négyféle: hernyó zöld, libafoszöld, mérges zöld, menta zöld. 



De én nem is erről akarok csevegni, hanem arról, hogy vajon az én gyerekeim fogják tudni, hogy a Rákóczi tér hallatán illik elpirulni? Fogják tudni, hogy annak idején még az anyjuk is látott arra kurva néniket szobrozni? Ma már annyira korszerű, tiszta, tetszetős a környéke, fel sem ismerni az "eredeti funkcióját". Tovább megyek. A Moszkva teret ők már magától értetődően Széll Kálmán térnek fogják nevezni? Még tovább. Fogják tudni, hogy volt valaha Bástya és Horizont mozi? Hogy utóbbit a nagyapjuk még Híradó mozinak nevezi a mai napig? Nagyon érdekes volt ez már az én fiatalkoromban is, hogy az édesapám olyan utcaneveket, mozikat, kávéházakat emlegetett, amiket én már más néven ismertem. Sőt, a Royal szállóban is dolgozott valaha, ahová én már csak moziba jártam, mert a szállodai szerepét megszüntették, aztán egyszer csak bezárták a mozit is, végül most újra a régi pompájában tündököl és szállodaként (az ember csak kapkodja a fejét, mint a ping-pong meccsen). Én még Apolló mozinak hívtam, voltam is ott pár filmet megnézni, apukám Vörös Csillagnak. 
Ahol mi lakunk, ott is mozi volt, ma már nincs. 
A Kultiplex helyére már nem moziba, hanem játszótérre járunk, fogják tudni a mai gyerekek? Fogja őket érdekelni? Vagy le sem bagózzák majd? 



Apukám azt hiszem a legtöbbször a Híradóban és a Szikrában járhatott, azt hallottam tőle a legsűrűbben. 

Majának mindenesetre elmeséltem már, hogy volt valaha egy Vörösmarty mozi, ahova az anyukája és apukája beült egy francia filmre, majd másnap megszületett ő maga. Azt is elmesélem majd neki, hogy a Szikrában, amelyet én már Metrónak neveztem, jó időben elhúzták a tetőt és a csillagos ég alatt nézhettük a mozifilmeket.

3 megjegyzés:

  1. :)))

    A rakoczin szoktam meg latni osidobol ottmaradt, megszokasbol strihelo oreg kurvakat. ( az egyik le is szolitotta a multkor ch-t)

    VálaszTörlés
  2. Nahát, nem gondoltam volna. :)

    VálaszTörlés
  3. Szia,

    szeretném megkérdezni, hogy írnál egy mail elérhetőséget. Franciaországgal kapcsolatban szeretném a tanácsodat, véleményedet kérni. Köszönöm. Gabi

    VálaszTörlés

A robot kikapcsolva.