2014. november 5., szerda

Dráma

Én magam sem tudom elképzelni, mennyire, de mennyire nehéz lehet Zsuzsunak, pedig közel kerültem a tragédiájához, de amit most ő átél, az érzelmileg felfoghatatlan egy olyan ember részére, aki ebbe nem kóstolt bele.

Beteg babát vár. Hét hónapos terhes és a magzat agya nem fejlődik megfelelő ütemben. Kimondták, tegnap óta már másodszor, biztos, hogy beteg lesz.

Az orvosok mondták neki, ilyen esetben dönthet úgy, hogy megszüli idő előtt, de ő nem képes rá. Elhiszem. Egy nő, ráadásul akinek már van egy kisgyereke, és aki érzi a kis magzat mozgását, rúgásait, akár már a csuklását is, aki látta az ultrahang vizsgálat közben a szemét, száját, kezét, lábát, képtelen lenne rá. Első körben. Aztán lehet, hogy addig rágja magát, hogy mégis. Amibe - gondolom - lelkileg ő is belehal, a magzatával együtt. Mindenesetre mindkét döntés őrületesen nehéz: menjen vagy maradjon?

Remélem Franciaországban nem kell kutatómunkát végeznie, hogy találjon segítséget, mint annak idején nekem. Ezt egyedül biztos nagyon nehéz lesz feldolgoznia. A pszichológia pedig igenis segít! 
Én Singer Magdit találtam meg, aki szerintem a szakmájában egyedülálló, ezért meglehetősen leterhelt volt. Rajta kívül én mást nem találtam (ma már vannak). Igaz, ma már toborozza a gyászcsoportvezetőket, hogy ne tátongjon az űr, legyen a gyászolóknak kihez fordulniuk, ha mégsem bírnának megbírkózni a "feladattal".

A mai környezet nem tud mit kezdeni egy ilyen tragédiával, inkább átmennek az út túlsó partjára, inkább elfordítják a fejüket, mintsem találkozni kelljen a szerencsétlenül járt embertárssal. Az ember hirtelen ott találja magát egyedül a kínjával, hát naná, hogy kell egy segítő kéz, mely irányt mutat, de semmiképpen nem engedi belefulladni a kálváriájába. Apró lépésekkel kihúzza a gyötrelem mocsarából.

Öt évvel ezelőtt is, de pár napja is sokat gondoltam Singer Magdira, nézegettem is a tanfolyamait, szeretnék a "stábjához" tartozni, mert engem elvarázsolt. Azt nem sejtettem, hogy pont Zsuzsu... bár azt megtanultam, hogy bárki kerülhet nyakszorító helyzetbe. 


(Remélem, nem sértek személyiségi jogokat, ezért a béke kedvéért a nevét megváltoztattam.)


4 megjegyzés:

  1. Te jo eg, kirazott a hideg. De azt nem ertem, h miert szulne meg most? Eletben maradna, nem? Micsoda sorsok, valoban...

    VálaszTörlés
  2. Az orvosok ajánlották fel neki, ez is egy választható út, mivel biztos, hogy sérülten születne (feltételezem, nagyon sérülten, ha ezt így kimondták az orvosok)... és tudod, Églantine Éméyé is megmondta, Franciország nincs felkészülve a sérültekre. :(

    Bezzeg

    VálaszTörlés
  3. Na de akkor szulesen MEG serultebben, koraszulottkent? Nem ertem. Barmit valaszt is, nem lesz konnyu...

    VálaszTörlés
  4. Én úgy látom (uhh, leírni is nehéz), hogy Franciao. valóban nem küzd a végsőkig a már eleve látható problémás esetekért. Ezt a barátnőm is elmondta, akinek van egy koraszülött gyereke: ha Fr.o-ban született volna a kisfia, most nem lenne, de lévén Mo-on született, így van. Ezt az orvosok is elmondták neki kerek-perec. :/

    Összefoglalva: az orvosok terelik abba az irányba, hogy ne tartsa meg, mivel látják a probléma mértékét és milyenségét.

    VálaszTörlés

A robot kikapcsolva.