2014. november 21., péntek

Beakadt a lemez

Előre is sűrű bocsánatot kérek, mert hát nőnemű vagyok és mi nők bele-beleesünk a "Bocs, hogy élek!" csapdájába. Én mindenképpen. Remélem, mások vigyáznak magukra!

Arra akarok kilyukadni, hogy beakadt a lemez és most meg másról sem tudok beszélni, csak a gyerekekről és a munkáról. Szóval, bocs! De mit csináljak, egyszerűen nem történik semmi, ami kizökkenthetne és gondolkodásra késztethetne. Ja, de! Múlt héten voltam moziban, csak nem jutott idő elmesélni. Majd a következő posztban, mert hangot akarok neki adni, többet érdemel, mint besüllyeszteni két pelenkázás közé.

Amiről eredetileg írni akartam, az a gördülékeny reggeli rutin agyoncsapása az esti hercehurcával.

Beismerem, azért nálunk az esték nem mennek olyan flottul, mint a reggelek. Este, mert másnak nem nevezhetem, hiszen már vaksötét van fél ötkor is, amikor megyek a gyerekekért az oviba. Már a kapuban nyafognak, hogy ők nem villamossal akarnak menni, hanem metróval. Ami teljesen értelmetlen, mert hazafelé csak a villamos jó. Szóval nyafognak. Állati fáradtak lehetnek. Nem tudom mennyit pihennek ebéd után és azt sem, hogy mennyit esznek. Egyáltalán, esznek? 

A boltban még csak-csak elmegy, de amint kilépünk, megint indul a hiszti. Szerencsére nem látványos hiszti, nem verik magukat a földre (úgy adom elő, mintha olyan marhára mintacsalád lennénk, holott...). Hazáig gyalogolni kell, két sarok az egész, de alig bírják szuflával. 

Otthon aztán nincs kegyelem. Indul a sikoltozás, a futkározás, a verekedés. Hm, honnan szedik az energiát, mikor a bejárati kapunkig alig bírják magukat elvonszolni?!?!? És én nem értem, miért nem értik még mindig, hogy tilos verekedni. Nem értik, pedig én is egyre türelmesebb vagyok velük, már csak otthon a szüleimnél szakad el néha a cérna, de hatszemközt már-már kifejezetten (hm, itt ellentmondást neszelek) jóságos anya vagyok. Kár az elvesztegetett évekért, amikor nem voltam az. De most mit csináljak, tiszta idegzsába vagyok, amikor bírálnak, és apjuk ebben mester volt.

Az a helyzet, hogy úgy kell kirángatni a képz.. Basszuskulcs, 2.30-kor felébredtem, azt hittem reggel van, most meg szétszakad a fejem, borzasztó álmos vagyok, a jobb szememmel homályosan látok és tessék, nem jutnak eszembe a szavak, nem tudom mit akartam írni, egy szó, mint száz: újra meg kell győznöm magam, hogy alapjában véve nem vagyok szaranya.

Ja és hiányzik a világosság. Franciaországban állandóan pattogtam, hogy késő este is világos van, most meg kiborít a délután négy órai vaksötét. Mintha eddig nem tudtam volna. 

23 megjegyzés:

  1. Bienvenue au club! Sok sikert az uj eletedhez! Olvastam a regi blogodat is. Nagyon sajnalom ami sogornoddel tortent.

    VálaszTörlés
  2. Hello Vivi!

    Köszi sógornő nevében!

    Köszi, hogy írtál! ;)

    VálaszTörlés
  3. Nincs mit. Megertem a gyereknevelesi problemaid. Ket fiam van. Azt remelem evrol evre, hogy majd jobb lesz. De nem. Verekedes, kiabalas. Neha azt gondolom soha nem lesz sajat eletem (-: Franciaorszagban elek egyebkent, most kezdtem tobbeves anyukasag utan kozossegi eletet elni......Kisvaros.....nem egyszeru de alakitani probalom....gyerekekkel tenyleg nincs az embernek egy percnyi ideje magara, pedig fontos lenne. (-:

    VálaszTörlés
  4. Vivi,

    Nekem most, hogy itthon elunk, lett sajat eletem is, hala a szuleimnek es Mary Poppinsnak. Fr.o-ban sajnos nem engedhettuk meg magunknak a nounout. Kezdtem bekrepalni. Pedig Fr.o-ban vannak isteni jo lehetosegek, de ha az ember nem jomodu, vagy ha csoro is, de a ferj nem egyuttmukodo, akkor megette a fene az egeszet.

    Hova jarsz kozossegi eletet elni?

    Kitartas! Nem irsz blogot? ;)

    VálaszTörlés
  5. Szia! El voltam havazva mostanaban. Huha irnek en olyan blogot errol az orszagrol hogy csak!!! Onkenteskedek szocialisban. Iskolaba kell jarnom ervenyesittetni a diplomam. Ehhez kell gyakorlat. Benne vagyok mar mindenben. De evekig maganyos es depresszios voltam. Annak ellenere is h a ferj egyuttmukodo es hosonlo erdeklodesu. Teljesen igazad van ha nincs penze az embernek hiaba lakik tok jo helyen. Nekem sincs de azert probalunk profitalni az orszagbol. A parom egyebkent francia. Utazasra mindig osszekaparjuk. Kirandulasra is. Egyebkent meg is bolondulnek ((-:

    VálaszTörlés
  6. Vivi, szerintem az önkéntes munka is kihúz a szarból... akarom mondani depresszióból. Próbáltam és én szabályszerűen úgy éreztem, hogy végre újra kapok levegőt.

    Szerencséd, hogy a férjed is szeret kirándulni. Sajnos az enyém nem szeretett (szeretett, de annyira becsavarodott a hétköznapokba és a negatív világszemlélettől, hogy le sem írom, mert én is becsavadorok), pedig isteni helyen laktunk.
    Döbbenet, hogy az egész életemben csavarogtam (=kirándultam) és mégis sikerült belesüllyednem hajtetőig a mocsárba.

    Azért az szuper, hogy érvényesítteted a diplomádat. Nekem nem segítettek ebben, sőt, arra ösztönöztek, hogy menjek szart lapátolni.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a szarlapatolast nekem is ajanlottak egyesek. Kosz nem. Azert mert pays de l'est nem kell leadni a nivot. A baratnoim akik itt elnek sem fogadtak el ezt a felfogast. Sikerult nekik is jobbat talalni. Az ember kornyezetetol sokk fugg mennyire tamogato foleg moralisan!!! Orulok h Budapesten sikerult ujrakezdened. En is imadom Bp-t es hianyzik. Teli szunetben ott leszek!

    VálaszTörlés
  8. Téli szünetben mi sem megyünk le a bányába, szünet lesz. ;)

    VálaszTörlés
  9. Ja, a lényeg lemaradt!

    Óriási mázli, hogy nem kőbalta a férjed és támogat, hogy ne kelljen leadni a nívót. Bár persze háború esetén más lenne, de most nincs háború.

    VálaszTörlés
  10. Igy van nincs haboru es kemenyen tanultunk esetleg dolgoztunk is mellette, h legyen diplomank amit szeretnenk hasznositani nem pedig " szart lapatolni". En tisztelek minden munkat es ezt is csinaltam diplomaszerzes kozben, de mas 19 es mas 30-40 evesen diplomaval, gyerekekkel, felnott nokent. En tisztelem az utcaseprot, takaritot mert dolgoznak, de tenyleg nem ezert tanultunk!

    VálaszTörlés
  11. Egyebkent sok francia ferfi belathatna h a kulfoldi parja egy oriasi erofeszitest tesz es aldozatot hoz azzal, h orszagot valt. Vszinuleg nekik is ugyanolyan nehez lenne uj eletet kezdeni Magyarorszagon. Franciaorszag sok kis orszagbol all, az emberek mentalitasa nem egyseges. Parom eszakrol jott kollegaja panaszkodott az izolaltsagra es a felesege sulyos depresszioba esett emiatt, pedig mindketten szuletett franciak.....

    VálaszTörlés
  12. Például az én gyerekeim apja tisztán elutasította, hogy Mo-ra jöjjön élni. Nagyon is jól tudja, hogy milyen nehéz új országban kezdeni, nem is vállalta, bezzeg amikor nekem kellett megfelelnem az ő országában nem volt maximálisan mellettem (oh, mennyit tudnék mesélni fogvicsorgató, farkasordító élethelyzetekről...).

    Az is rendkívül érdekes helyzet volt, amikor az unokanővér "jogosan" kísérelte meg az öngyilkosságot, mert Párizsból elköltöztek Délre (meglehetősen jómódból a meglehetősen jómódba). Az ő depresszióját mindenki elfogadta, megértette és pátyolgatta. Én le voltam bagózva, pedig már éveket lehúztam elszigeteltségben (nyelvi, kulturális, élettér és mi minden elszigeteltségben).

    VálaszTörlés
  13. :-(( Gondolom a volt ferjed csaladjanak eszebe sem jutott, hogy depresszios vagy, mivel a "szegeny" K-europabol ide koltozhettel ebbe a "hatalmas gazdag Eldoradoba" tehat te csak boldog lehettel itt:-(( nekem mindig az tunik fel h senki nem kerdezi meg hogy erzem itt magam v nehez volt-e a beilleszkedes.Gondolom egyertelmu h "el vagyok ajulva a boldogsagtol, h a "nyomorbol" ebbe a "paradicsomba" kerultem; Bocsanat egy marseillei baratnom kerdezte, akiknek szinten nehez itt megtalalni a helyuket. engem az az orvos akart hazakuldeni akihez a depivel fordultam. A koma oszlopos FN tag. Ugy akart hazakuldeni Mo.-ra h a gyerekeket hagyjam itt mert ok azert mar franciak, en meg nem. En meg hulye voltam mert fel kellet volna jelenteni....tanultam belole, azota nagyon csunyan osztom ki az embereket((-: Anyosomon gyakoroltam((-: mivel elofordult h butasagbol kifolyolag serto megjegyzeseket tett, de nem bantom mert vigyazni szoktak a sracokra d eazert nem is hagyom, hogy akarmit mondjon.

    VálaszTörlés
  14. meg az jutott eszembe....az a baj v nem baj h "je ne mange pas mes mots" vagyis ki szoktam mondani amit gondolok. Nekem ugy tunik h a ferjed csaladja talan nem szeretett teged, te voltal a "kulfoldi" az "idegen". Itt elo baratnoimmel beszeljuk idonkent h ebben az orszagban nemcsak az Eszak-afrikaiak iranti rasszizmus tapasztalhato :(( es erre nem voltunk igazabol pl mi felkeszulve, vagyis sejtettuk, de mas megelni ilyen szituaciokat elesben. Minden serelmet, udvaratlan viselkedest akaratlanul is erre vezetek vissza es ezt a legnehezebb lenyelni (nem szoktuk!)mert az identitasomban es a szarmazasommal kapcsolatban sertenek meg.

    VálaszTörlés
  15. Most jo sokat irtam((-: ugy nez ki virtualis szof*sasom van ma((-:
    Az en parom siman koltozne Budapestre, meg videkre is, sot Bukarestbe is de most a favorite az Krakko. nehezen is dontottunk Bp meg Genf kornyeke kozott. De meg a diplomaja nem volt meg es ugye a genfi mezesmadzag....O egyebkent nagyon kritikus a sajat orszagaval.

    VálaszTörlés
  16. Tolem azert megkerdeztek, hogy hogy vagyok, mar ha a ça va annak szamit. :) viccet felre, volt, akit erdekelt, tenyleg, de attol meg nem kozeledett annal jobban. Sok ido kellett, mire haverokat szereztem.

    VálaszTörlés
  17. A rasszizmusnehez kerdes. Az en csaladom abszolut nem az, vedik foggl-korommel az idegent. A ferjem nagyanyja is magyar, csak mar Fr,o-ban szuletett, a masik nagyanyja Belgiumban szuletett, egyik unokateso felesege brazil stb.

    De ettol engem meg nem igazan csiptek az elejen, ez biztos.

    Meg attol, hogy ez a csalad nem idegengyulolo, attol meg a jelenseg letezik Fr.o-ban is. :(

    VálaszTörlés
  18. En orulok a szofosasodnak! :)

    Huha,
    Krakko gyonyoru, de eleg nagy lenne nektek? Bar nem is tudom hol eltek. :)

    VálaszTörlés
  19. Akkor csak szimplan elraboltad anyosodtol a kisfiat! Vagy mar kinezett neki valakit elotted ((-: Egyebkent sok bevandorlo nagyobb francia mint a franciak pontosan a kisebbsegi komplexusa miatt...sokszor ok szeretik a legkevesbe a kulfoldieket:((ismerek ilyet. Egyenlore nem megyunk sehova. Kisvaros Genf mellett...bar videken szulettem, de citadine vagyok es abszolut nagyvarosparti. Igy nem konnyu, jo h Genf azert itt van.....

    VálaszTörlés
  20. Bingó! A második. "Már kinézett magának valaki mást." :)

    VálaszTörlés
  21. Genf, nem rossz! ;) De akik ott élnek, néha mondják a magukét. Nem tudom milyen lehet ott... így távolról az ott a Paradicsom. :)

    VálaszTörlés
  22. En speciel Svajcot jobban szeretem mint Fr-t. Sokat is csavargunk ott. De Fr-ban is rengeteget kirandulunk, ebbol a szempontbol semmi panaszom, sot+a francia konyha ((-: Igen, ott sem fenekig tejfel, es sokan kimondjak, meg van szolasszabadsag Svajcban ((-: Az utobbi idoben a frontaliers es a bevandorlas a slager. Eleg draga orszag, de en nagyon szeretem. Jo lenne kozelebb koltozni, mondjuk Annemasse, csak hat "manque de moyens"((-:

    VálaszTörlés
  23. Az szuper, hogy ennyit kirándultok!

    Csak kellene nyitnod egy blogot! ;)

    VálaszTörlés

A robot kikapcsolva.