2016. augusztus 31., szerda

Bologna - Ca' Shin

Este felvitt az olasz partner Bologna dombjára. Ahol az autó kettesben már köhögött. Na jó, a mellettünk, kanyarban, emelkedőn elsuhanó Porschenak meg sem kottyant.  A partner Bolzanóban született, ezért ezt a dombot ő mégsem nevezhette hegynek. :D

Ennek a villának az a története, hogy ette-ette az enyészet, mire a partner elbűvölő feleségének egy barátnője szemet vetett rá, összedugta a fejét a barátaival és bementek a bolognai önkormányzathoz, hogy akkor ők ezt szeretnék maguknak. Az önkormányzat kiírt egy pályázatot, amit a barátok, szám szerint húszan, meg is nyertek. Beletoltak - kapaszkodjatok meg! - 850 ezer Eurót, aztán saját kezűleg pofozták helyre és ma egy működő és népszerű kulturális központ. A koncepció az, hogy minden biológiailag lebomló, minden újrahasznosított anyagból van. Már, ami lehetséges volt. (Az olaszok időnként kiszínesítik a sztorit, kissé túldimenzionálni. Szerintem.)
Ami még érdekes, hogy a villát 30 évre bérelhetik, így szólt a pályázati kiírás. Nem vásárolhatták meg. Az is érdekes, hogy a hatóság minden centimétert ellenőrzött, miközben a felújítások folytak, sőt, ennyi pénz ellenére még büntetést is kaptak, ha két centit tévedtek. A józan ész megáll.

Ami még tetszett, hogy az alkalmazottak mind nagyon fiatalok. A legidősebb 22 éves, ő egy marokkói szakács. A többiek 19-21 év közöttiek, román lány, moldáviai páros, marokkói fiú és egy cseh lány.

A villa megnyitóján nem kevesebb, mint Pavarotti felesége is jelen volt, mint támogató. A második felesége. Maga Pavarotti azért nem, mert már nem volt köztünk. 

Olyan eseményeket is rendeznek itt a kis kerti hegedülésen, skandináv képzőművészek egybegyűlésén és gyerektáborokon kívül, mint a Ducati új motorjának bemutatóját.

Kaptunk ajándékba mesekönyvet is, ami a villa történetét meséli el. Leírja, hogy kinek az álma valósult meg, hogy baráti összefogással bármi elérhető. Azt üzeni, merjünk álmodni. Tetszik.

Azóta találtak máshol is ilyen enyészet ette villát, de oda már szponzorokat kerestek, mert ezt saját zsebből már nem lehet idegekkel bírni. 

Ca' Shin, azaz "a fény háza" héberül, vagy
rusztikus udvarház olaszul.

Spritz és prosecco

Apericena, mert ez még mindig dübörög Olaszországban.
Ezeket a tálakat két fiatal készítette, egy 19 éves marokkói és egy 22 éves moldáviai srác.
Rengeteg fiatal volt, szólt a zene, lampionok világítottak felettünk, beszélgettünk, sztorizgattunk.
Isteni volt! (A vacsora viszont felejthető, de mit számít, hiszen Ferrari szakácsát nehéz lenne lepipálni.)

Minden biológiailag lebomló,
minden újrahasznosított anyagból készült, mesélték.
(Nézzük el nekik ezt a kis túlzást).

Ahogy régen, itt is pulcsikkal hőszigetelnek.

Egy kis videós ízelítő. Úgy látom, régen készült, azóta sokkal összetettebb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A robot kikapcsolva.