2015. április 30., csütörtök

Francia kontra magyar (19 kontra 1)

A havernőm elküldte e-mailen a 6 éves lányának néhány óvodai munkáját. A gyerek nagycsoportos (2009. márciusi). Az én gyerekem most újra járja a középsőt, hiába mutattam meg az itthoni óvónőnek a tavalyi munkáit, majdnem repülő sót kellett hoznom neki. Azt mondta, amit Franciaországban csinálnak, káros és ne féljek, itt nem erről szól az óvoda. 
Macska most újra középső csoportos (2009. októberi), szeptemberben nem mehet iskolába, amit természetesen megértek, mert valahol húzni kell egy határt. Magyarországon augusztus 31-én van a fordulópont, Franciaországban pedig december 31-én. Ott a január 1-én születettek pattognak, hogy szar a rendszer, itthon meg én. :D

Megmutatom a francia ovis munkákat. Nem, nem egész évben ezt csinálták, ez csak egy kis demo. Az óvodákban átlagosan 25 gyerek jut egy csoportra, a maximum (tudtommal) 31 fő. Egy szem óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel és egy dajka. Igaz, 6-7 hetente elvonulnak kerek 2 hét szabadságra, így nem annyira fáradtak, mint a magyar óvodapedagógusok, akik jószerivel egész évre csak 1 hónapra zárják be az intézményt. Ha jól sejtem, itthon nincsenek megfizetve, Franciaországban pedig igen, mert aki egyszer bejutott az oktatási rendszer vérkeringésébe hülye lesz onnan kiszállni. Ezt Macska első óvónője mesélte nekem, akivel elég jól megértettük egymást, mivel olasz származású. Azt is láttam, hogy Macska második óvóbácsija egy eszméletlen autót vett magának, olyat, amilyet itthon a mozisztárok vesznek. 

Figyeld meg a gourmand útvonalát és másod le! 

A két vonal közé írj egy mondatot folyóírással! 

Másold le!




Találd meg az első szótagnak megfelelő képet
és ragaszd a megfelelő oszlopba!

Veszélyes háztartás...

Számtan, magáért beszél.

Keresd meg azt a szót, melyben "t" betű található
és rajzolj le valakit vagy valamit, aki/ami tartalmaz "t" betűt!


10 béka minden négyzetben.


Színezz ki 9 gyöngyöt pirosra, 9-et sárgára,
a maradékot ne színezd ki!

Ezt én is imádtam gyerekkoromban, sőt még most is.

Számold meg a szótagokat és jelöld be, hány van belőlük!







Mutatom a magyar óvodai termést.



Túlzok, mert azért vannak itthon is kézzelfogható munkák, de attól még nem értem, hogy a fakkokba miért teszik bele a dupla szemetet. Dupla, mert ezeknek az egyik oldalán irodai tartalom van, a másikon óvodai firkálmányok. A szülőket felkérik, hogy hozzanak be az irodából ki nem dobott papírt, amelyre a gyerekek még tudnak firkálni. Értem én, védjük a környezetet. 
Azt is tudom, hogy beírathatnám a gyerekeimet fizetős óvodába, csak az a baj, hogy a környékünkön nincs fizetős óvoda, de ha lenne is, akkor sem tehetném meg. Így marad a duzzogás, hogy bezzeg Franciaországban a sima gyalog állami óvodák mit hoznak ki a gyerekből, itthon meg... Persze tudom, tudom, így legalább az én gyerekeim tovább maradhatnak gyerekek. Az a helyzet, hogy nem látom, hogy a francia gyerekek frusztráltak lennének attól, hogy ilyeneket tanulnak az óvodában. 


18 megjegyzés:

  1. Wow, azt hinném, egy elsős kicsinek a tankönyvét fotóztad le, ha nem olvastam volna a posztot.
    Magyarországon "tovább maradhatnak gyerekek", viszont első osztálytól kezdve olyan rohamtempóban haladnak, hogy iszonyat nehéz felvenni és megtartani a tempót :( Franciagyerekek biztos azért nem frusztráltak, mert oviban nem két hét alatt akarják megtanítani őket írni mint itthon általános első osztályában, hanem szép nyugisan lefektetnek nekik egy alapot, amire aztán már könnyebb építkezni általános suliban. Bejövős.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ahogy írod, Mo-on egy év alatt kell megtanulniuk azt, amit Fr.o-ban középső és nagycsoportban. Előre félek...

      Törlés
  2. Az angol ovi is pont olyan, mint a francia. Általános isiben is inkább a készségek, képességek fejlesztésére mennek rá, sem mint a lexikális tudásra. Aztán sajnos a középsuli már nem annyira jó. Én szeretem azt, hogy lassan, nem stresszelve megtanul mindent. Ettől még pont annyira gyerek marad, mint a magyar gyerekek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, Fr.o-ra is azt mondják, hogy a középsuli nem annyira jó.

      Törlés
    2. Nyilván városfüggő is a dolog, de ahonnan én jöttem, ott pont az általános iskolák valami borzalmasak, és inkább húz el mindenki gimibe. Tesómnak anyáék is tanítót néztek, nem suit, rengeteget tájékozódtak, hogy ki az, aki normálisan tanít, egyáltalán ki az, aki normális, és így is sikerült sajnos melléfogni 2x is, félév után átvitték másikba, ahol most negyedikre kiderült, hogy nem hogy semmit nem tanítanak nekik, de ráadásul annyira szemetek, hogy az állam leesik milyen történeteket hallok... nagyon kevés jó általános suli van, azt is inkább ugródeszkának használják a nyolcosztályos gimnáziumba való bekerüléshez, mert még a jó általános sulik is leeresztenek a 4.-8. osztályra. Szerencsére itt van vagy 3 olyan gimnázium, ahol van nyolcosztályos képzés (nagy divatja is van), emberiek a tanárok, jól tanítanak, és mire érettségiig eljut az ember, már van annyi tudása, hogy nevetve összeszedjen 400+ pontot és felvegyék oda, ahova akarják. És a legfontosabb, hogy a gyerek is jól érzi magát 8 éven át.

      Törlés
  3. szerintem ne bánd, hogy nem mehet még iskolába, a (magyar) iskola nem kisgyereknek való! nálunk mindkettő már rég jól tudott írni-olvasni-számolni (ezt úgy értsd, hogy Á. ötévesen olvasta az egri csillagokat egyedül) - és az iskola mégis nagy szívás volt :( nem az eredményeit tekintve, a lelkét. V.-nél már ügyesebben (más szempontok szerint) néztünk tanítót - de igazából a rendszer szar. Mondjuk az ovijuk elég jó volt, V. óvónői és csoportja különösen - egy nem jó ovihoz képest egy jó iskola azért működhet.

    VálaszTörlés
  4. Nem, nem bánom (már), belenyugodtam. Elfogadtam.

    Engem a fakkban lévő kupleráj zavar. Ennyit tanulnak? Meg mondókát, verset, tudom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a fakkokba egyszerűen belehánynak mindent, ez valami egészen félreértelmezett gyerekmunkatisztelet, amikor ha húzott két vonalat a papírra, azt már a nap végén iktatják - ha lelkes, szorgalmas gyerek napi húsz ilyen rajzot is készíthet - nyilván úgy gondolják, ők ugyan nem törik össze a lelkét azzal, hogy válogassanak, majd otthon anyuka elrakja. ha mindent eltennénk, már kellett volna egy új ház (így is jó lenne :D )

      Törlés
  5. Azt a mindenit! és akkor azt mondja az Óvónő, hogy amit Franciaországban csinálnak az nem jó?
    Igen, tudom, jöttem már ezzel, hogy az én anyám óvónő, és nyilván ő is rossz valamiben, de amikor tud, készít hasonló feladatokat, és számolni tanítja a gyerekeket, ami az egyik anyukának nem is tetszett, miszerint a gyerek még gyerek, had játsszon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csig, mindig kíváncsian várom, hogy mi a véleményed az ovikról, mert te más szemmel is látod! ;)

      Törlés
  6. Vegre tudok kommentelni! A régi tablettem vacakol sajnos. Szerintem ovitol fugg itt is ott is. Az en gyerekeim sem frusztraltak. A nagy is tudott mar irni-olvasni 5-6 evesen. Gyerekfuggo is szerintem. A kicsinek talan jobban bejonne a magyar ovi. Ki tudja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Vivi, mar hianyoztal!

      Persze, az is igaz, hogy az en gyerekeim szeretik a magyar ovit is (mar), igazabol csak engem bant, hogy mennyivel tobbet tanulnak Franciaorszagban. Oket nem izgatja.

      Törlés
    2. Anyu itt volt ket hetig. Elmentunk a tengerpartra, Spanyolorszagba, Andorraba....csavarogtunk, tapasoztunk, furodtunk....tudtunk elni, na! ☺ Azota szakad az eso.....

      Törlés
    3. Azt a betyár mindenit, de klassz lehetett!!! :)

      Törlés
  7. Le soleil se couche

    Le soleil se couche
    Il fera bientôt nuit
    La lune ouvre sa bouche
    Et elle sourit
    Il est déjà minuit
    Tous le monde est endormi...

    Ezt meg kellett osztanom☺ a ket honap mulva 8 eves irta ma este. A kicsi meg torteneteket ir☺ Ilye

    VálaszTörlés
  8. Megneztem a fotokat. Minden très bien es az itteni ovoneni azt mondta karos amit csinalnak? Nekem kell repuloso rogton....Meg a szocializmusban otthon is ehhez hasonlo volt az ovi, emlekszem voltak feladatlapok, szamoltunk, tanultuk a szineket, formakat, a betuket talan nem...de sok mindent....miert valtozott meg? Most inkabb garderie-gyerekmegorzokent mukodik. Emlekszem itt is felroppentek olyan hirek Sarkozy uralma alatt meg, hogy csak garderie les, nem kotelezo es fizetos....lett is nagy kozfelhaborodas! Jo ez igy, ahogy van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az is baj, hogy tényleg nem kapok visszajelzést, hogy mit csinálnak az oviban. A gyerekeim nem nagyon mesélnek.
      Igen. Szuper a francia ovis élet. :(

      Törlés

A robot kikapcsolva.