2019. szeptember 28., szombat

Kronológia

Bejövök - stroke

Kórházi tea - diabétesz

MRI - tumor

Agyvíz - krónikus gyulladás

Mi jöhet még?

Cikáznak a gondolatok a fejemben. Lassan cikáznak, nem igazán rohannak, lassú, de nem engedik a fogást, gondolkodok, hogy mi a tök történik velem. Nem belehülyülős érzés, nem bántó, inkább töprengő, útkereső. Várom a fejleményeket.

Itt a klinikán jó. Burokban érzem magam. Védettnek. Sokat pihenek. Sokat olvasok. Beengedem ezt a sok finom szeretetet, amit a környezetemtől kapok. Tegnap a szobatársammal még jógáztunk is (hogy beinduljon a vérkeringésünk), mandalát színeztünk (hogy beinduljon a kezünk), együtt elsántítunk a büfébe reggel, a délelőtti programok után (vérnyom, gyógyszer, vizit, infúzió, hallgatók) kiülök a kertbe, hogy levegőhöz jussak, és ne csak a szoba négy falát nézzem. Ha pisilni megyek, bratyizok a nénikkel, bácsikkal, igénylik, várnak, jól esik nekik.Pénteki vizitet.

A fiatal rezidens doktor egy csoda. Végtelenül profin orvosol. Pont ilyen doktor való nekem, aki majd meggyógyít. Fiatal, mégis érett, tudja, mit csinál, tudja, mit mond, jól kommunikálja felém az infót. Ő szokott rajtam nevetni is. Nem mindig. Meg hoz hallgatókat, hogy gyakoroljanak rajtam.

A reggeli vizit során elmondta, hogy most hétvégén még maradjak, kapom a kúrát, aztán hétfőn jön a Nagydoktor, ő majd átbeszéli velem a helyzetet, aztán valószínűleg hazamehetek, és utána majd kialakítjuk a további terápiát. Itt én megörültem, mosolyogtam, jókedvemben felszökött a szemöldököm: végre hazamehetek (nem is akarok hazamenni! Nekem itt jó, itt béke van, nincs stressz, nem basztat senki), szóval örültem a hírnek, hogy előreláthatólag hazamehetek, és hát rákérdeztem:

- akkor hétfőn nevesítve lesz a betegségem?

A doktor mondta, hogy de hiszen már mondták, hogy mim van. Nekem ugyan nem - válaszoltam.

- Mire emlékszik? - kérdezte a doktor.

És akkor elsoroltam neki:

- Bejöttem, azt mondták, stroke (gyanú), iszom a klinikai teát, diabéteszt kapok (nem, az ilyen poénra nem vevők a dokik, lepörög róluk, de én meg nem bírok magammal, állandóan próbálok cuki vicces lenni, nem akarok drámát, utálok pánikolni, meg ugye tudjuk: inkább humor, mint tumor), majd elkezdtek vizsgálni, és láttak foltot az agyamon, az egyéb leleteken, és mondták, esélyem van az onkológiára, hosszú menet lesz, aztán az onkológiát kizárták, maradt a krónikus betegségek esélye.

- Igen, ez egy krónikus betegség - így a doktor.

- De a krónikus betegség elég tág spektrum, ez így nem elég megfogható, én nem értek hozzá - érveltem-, csak kérdezek: csak van valami konkrét neve, hogy mi bajom.

- Sclerosis multiplex.

Csend.

Fagyott csend.

Arcizom torzul.

Szemizom mondatokért esdekel.

A doktor és a páciens egymás pupilláiba néz.

Csend.

- Eddig ezt nem mondták ki. Nem mondták még. Nem hangzott el.

Csend.

- De hogy megy majd ez, jöhetek ide Önökhöz, és levezénylik ezt a betegséget? Mert tudom, van, aki ebbe belehal, igaz, harminc éve, most már kezelhető, karbantartható, de én mégis olyan keveset tudok erről a betegségről, szóval akkor hogy megy ez majd, járhatok ide Önökhöz és akkor majd itt segítenek? Levezénylik?

- Igen, ide kell járnia és kap terápiát, kezelést. De meg kell várnunk a likvor eredményét.

- Vajon mennyit kell várni, mikor várható eredmény?

- Több nap, vagy több hét.

Grrr, ez lehet három nap is és tizennégy is, még mennyit kell várni, hogy tudjam, mi a bajom? Ezek szerint most még az is lehet, hogy ez nem sclerosis multiplex? Ez is megúszható, mint az onkológia?Persze attól még a lábam sánta. Valami nevet kell találni a falábamnak.

Most nem tehetek mást, mint türelemmel várni. Jó érzés ilyen síkon élni, semmi pörgés, csak a meditáció, befelé figyelés, szép lecsendesedés.


25 megjegyzés:

 1. ♥️♥️♥️ (egy zugolvaso, aki meg sosem szolt, pedig irto halas a humorert!) Drukkolok!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon drukkolok! Ha van ügyfél kapud, látod a kész leleteket: https://e-egeszsegugy.gov.hu/eeszt

  VálaszTörlés
 3. Basszus.. a hideg kirázott. :((( Puszi!

  VálaszTörlés
 4. Szintén egy zugolvasó, még sosem írtam,de évek óta olvaslak. Nagyon drukkolok, gyógyulj meg! ������

  VálaszTörlés
 5. Hatalmas ölelés és szorítás!!!!!

  VálaszTörlés
 6. Ezerrel drukkolok, rengeteg pozitív energiát kapsz, gyors gyógyulást kívánok!

  VálaszTörlés
 7. Ahogy J,szokta mondani, az orvoslas nem egy egzakt valami.Kb tippelnek azt vagy bejon, vagy nem. Drukkolok.Még mindig. -Lufi

  VálaszTörlés
 8. KÖSZÖNÖM A SOK BÍZTATÓ HOZZÁSZÓLÁST!

  NAGYON JÓL ESIK!!!


  BÍZZUNK BENNE, HOGY CSAK A SZÚNYOG CSÍPETT MEG ÉS NEKEM KUTYA BAJOM SINCS.

  VálaszTörlés
 9. Nagyon drukkolok, így zugolvasva is!!! A férjem kb így járt 36 évesen, 7 éve, pontosan 6 hónap volt a likvór eredmény elkészülte :( Negatív lett az eredménye, a tünetein kívül semmi sem igazolja az sm-et, de nincs 2 egyforma beteg. Csak pozitívan!! Nem egyszerű, de a legjobbakat kívánom nektek!! <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt a mindenit!!!! 6 hónap??? :O

   És a férjed kapott valami egyéb kezelést a szteroidon kívül?

   Törlés
  2. Ott akkor semmit, miután meglettek az "eredmények" akkor izomlazítókat kapott, rengeteget, mert neki görcsösen rángatóznak a lábai ha rájön, de akkor el is vágódik annyira. Azóta is csak ennyi meg vitaminok. Az övé elég agresszív fajta nem is nagyon van ehhez hasonló. MIndenkinél más, kívánom, hogy minél könnyebben viseld és edz sokat, hogy minél erősebb legyél. <3

   Törlés
  3. Akkor az övé pont ellentétet az enyémnek. Az enyém elsatnyult.
   De neki még most is görcsösen rángatózik? Úgy értem, előjönnek ezek a periódusok? Én azon töprengek, hogy vajon tud-e javulni a lábam, vagy örökre így marad.

   Köszi a jókívánságokat!

   Törlés
 10. A legjobbakat kívánom én is, hogy megtalálják a bajt és meg is gyógyítsák hamar!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen, én is, és bízom is az orvosomban :)

   Törlés

A robot kikapcsolva.