2015. március 13., péntek

Jamie Oliver vajon mit gondol a gyári ketchupról és majonézről? (Unalmas merengés az oviról)

Szeptember óta jönnek-mennek a körlevelek (e-mailen) az óvodai szülök között. Mikuláskor volt nagy balhé a csoki-nemcsoki körül, de ezzel nincs vége, mert most megint parázslik egy vita. Beteg az egyik óvónő és a másik nem bírja ellátni a csoportot egyedül egész nap (hm, van dajka is mellette). Persze belátom, ha reggel 6-kor kell becsekkolnia, mert pont ügyeletes és 17.30-ig maradnia (nem, ez elég ritka, szerintem nincs is), akkor attól valóban jogos, hogy kitépi a haját. Csak azt nem értem, hogy ilyenkor hol a sok gyakornok? Van, amikor 10 óvónőnek készülő diák ül és megfigyel egy-egy csoportban, most meg sehol senki? Persze, tudom, főleg az iskolában (még fősuli vagy már egyetem?) kell lenniük. Mindenesetre ezt szóvá tette az egyik szülő, hogy sajnos ő nem tudja délelőtt eldobni a tollat (szövőszéket, injekciós tűt stb.) a kezéből és futni az oviba, hogy délre oda is érjen. 

Én sajnos nem férek a bőrömbe, megírtam nekik, hogy láttam már több olyan óvodát, ahol egy szem pedagógus és egy szem dajka vitt egy egész csoportot, igaz, csak kereken 8 órán keresztül. Az ügyelet más dolga volt. 

Még azért is balhéznak, hogy kinek mikor kell vinnie a zöldség-gyümölcsöt (hupsz, el ne felejtsem, hétfőn én következek). Van, akinek megbetegszik a gyereke és olyankor szívesen felcserélné valaki mással a dátumát, ugyanis táblázatban van foglalva, hogy ki mikor következik. De nem, nem lehet, mert hála az égnek már elég sok zöldség-gyümölcs felgyülemlett, mondta az óvónő a főanyunak, hogy nem maradnak ellátatlanul a gyerekek, van még majonéz, ketchup, piros arany, mustár és méz is. Nem tudom mit szólna ehhez Jamie Oliver... de már érik bennem, hogy írok neki egy segélykiáltó levelet. A főanyutól nem merem megkérdezni, hogy a ketchup és majonéz mióta számít egészséges gyümölcsnek. Gyümölcsből nem jut a menzapénzből, szar margarinra és rózsaszín felvágottra jut. Azt sem merem megmondani neki, hogy 99 kilós, a férje meg alsó hangon 130 és ezek szerint nem véletlen (jól van, tudom, fogjam be, én is dagadt vagyok). Ő volt az első, aki ezeket bevitte az oviba, el is dicsekedett vele. Meg hát azóta is ezen pörög, hogy van ketchup-majonéz, minden rendben, nem halnak éhen a gyerekek (mondom, email!). Vagy csak én vagyok agymosott szerintetek? Nem is olyan káros a 2018-ban lejáró ketchup? Jó lesz az is, ha nincs szilva, alma, szőlő, körte, eper, kiwi, barack, répa, retek, zeller?


Más. Reggel 5,40-kor azzal kezdtem, hogy felvarrtam a frissen mosott és frissen vasalt fehér pólókra a kokárdákat (utálok vasalni, ezért csak akkor, ha nagyon muszáj, alapvetően inkább olyan ruhát veszek mindenkinek, ami nem vasalós). Nem, nem vettem erre a négy órácskára fekete szoknyácskát és fehér blúzocskát, fehér ingecskét és fekete nadrágocskát, tököm tele az óvoda diktálta ruhaigénnyel. Elmentek a saját sötétkék kordbársony nadrágjaikba (bárcsak nekem is lehetne olyan...) és kész. Nem, nem hiszem, hogy szó éri a ház elejét, de még előfordulhat, hiszen karácsonykor megszóltak, "nincs Macskának szép ruhája?", de van, fel is veszi, csak nem tudtuk, hogy a teadélutánnak kihirdetett összejövetel igazából egy koszorúslány ruhás lakodalom. 

Mindenesetre a pszi azt mondta, ne pattogjak, mint kecskeszar a deszkán, ne adjak hangot az oviban a nemtetszéseimről, mert a gyerek issza a levét: anyukáról azt képzelik, hogy a Sanzelizén nézegetett kirakatokat a zsebkutyájával a hóna alatt, anyukának azt kívánják, hogy menjen a pékbe, ne itt oktatgasson, hogy hogy kell. Igazából én befogom fülem-farkam, de a pszi azt mondta, hogy túl magas frekvencián pörgök és hiába húzom be a kéziféket (tényleg nem pofázok), sajnos attól még ezt nem viselik jól Macska ovijában, érzik rajtam, hogy mi fából faragtak. 

36 megjegyzés:

  1. Persze, nem is ertem miert nem talpig Dior-ba oltozve mentetek a teadelutanra! Hisz ez alap Franciaorszagban!!!!! Ejnye! Mackonadrag egyszer, Habos-Babos maskor, nem rossz dress-code!☺

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De most biztos azt hiszed vicceltem. :) Hat nem. Az egyik kislany tenyleg koszoruslany ruhabaNNN volt.

      (Van, amikor annyira sotet vagyok, hogy lehagyom a n-t, lehuzom magam a wc-en.)

      Törlés
    2. Komoly? Es az ovoneniknek ez tetszik? Nemreg olvasgattam vissza a coachsurfing blogon a Franciaorszag rovatot. A lany francia vendegei tettek vmi artatlan megjegyzest a s**g villantos rovidnadragos, feszulo topos lanyokra Budapesten. Kapott is a kommenteloktol.......Egyebkent aki Parizsban el, logikus, hogy nezelodik a Sanzelen? Miert, a budapestiek nem setalgatnak az Andrassy uton☺

      Törlés
    3. A ketchupot es majonezt magaban gondolta megenni vagy kenyerrel? Itt hanyom el magam mindket verziotol. Max sult krumplival tudom elkepzelni, bar ennek sem vagyok hive. A mez OK. De szerintem a ketchup es majonez arabol futotta volna egy kilo almara v répara :(( el tudom kepzelni azt a csaladot. Az ilyen nyuleledel szirszar nem igazi magyar embernek valo! Porkolt, zsir, so, cukor, szenhidrat minden mennyisegben, a gyereknek chips, cukor, csoki, szinezett gagyi udito.....aaaah

      Törlés
    4. Hu, de jo blog, koszi, hogy irtad!!!

      Azt akartam sugallni, hogy valoszinu azt hiszik, jomodu voltam. Azt nem feltetelezik, hogy nem. Szoval dogoljon meg a tehenem.

      A ketchup es majonez azert kell az oviba, hogy ezzel csinaljanak kedvet a gyerekeknek, hogy egyenek. Igen, ezt kimondtak. Mert ha piros pottyos a kenyer (mittomen, margarin, csunya felvagott), akkor megeszik. Gondolom surun hasznaljak.


      Törlés
    5. Persze, aki nyugatrol jott=gazdag☺ Az egyik nagyon jomodu magyar baratnom sem akarta elhinni, hogy mi nem vagyunk azok☺ Szociban kelt mitosz utorezgese. Pottyos kenyeret lehetne krealni paradicsomszosszal, retekkel, koktelparadicsommal. Az igazsag az lehet, hogy a foanyu gyereke otthon ket pofara tolja be ezeket, igy raerolteti a tobbi gyerekre is a sok egeszsegtelen szxxxrt, raszokatjak azokat a gyerekeket is, akik nem esznek ilyesmiket. Gondolom a bioanyu is a hajat tepi.....Valaki epp tegnap mondta, hogy Magyarorszagon mennyi szegeny gyerek van, mashol is, itt is sok van, de konyorgom ha a szulo megveszi az ocska, szinezett katranyos uditot, cukrot, tesco-s ketchupot, meg tudna venni azt a kg almat is helyette. Elvileg az oviban mar tanulnak az egeszseges taplalkozasrol, erre E-bol osszeallitott, paradicsomot soha nem latott ketchupra szokatjak râ oket :(( Szerintem ezek arabol futotta volna egy doboz normalis izu vajra, amit talan megesznek a gyerekek, egy kis mezzel, ha mar pottyozni kell......

      Törlés
    6. Legkozelebb hozass Apuval egy jo kis foi gras-t v fustolt lazacot es vidd be uzsira......hu akkor elszallna az agya azoknak a szuloknek akik rajtad csamcsognak☺☺☺ pure provocation ! Bar szerintem foanyu ravetne magat ferjestol! ( legalabbis a kacsamajra☺)

      Törlés
    7. Meg az jutott eszembe, miert kell mindig kenyeret adni, tizoraira, uzsonnara. Persze magyar embernek kenyer meg hus (itt rozsaszin felvagott) nelkul nem etel az etel, legyen az akarmilyen szar is! Szokjak csak meg a gyerekek ezt idejeben :((. Banan, alma, kompot boven eleg, esetleg ketszersult mezzel, vajjal, zoldsegek, egy doboz muzli?, kakao, magvak.....lehet kapni szerintem nem horror arakon is. Delben ebedelnek, esznek fott etelt, amihez nyilvan adnak kenyeret. Csak szerintem sok gyerek azt szereti amit a szulei szeretnek es esznek, zsiros, cukros dolgokat....

      Törlés
    8. Vivi, csak ide tudok válaszolni, majd mazsolázd ki!

      Kenyér mindig van, reggel, délben, délután. Gondolom olcsó, azért kell. :/

      Dehogy viszem be a foie gras-t az oviba, megkergultel? :)

      Törlés
  3. elég nehéz a hülye szülőkkel... még jó, hogy vagyunk néhányan makulátlanok :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mindig is megmondtam, hogy "mindenki hülye csak én nem" az ars poeticám. :D

      Törlés
  4. Höööö. Azért elég szép ez a magyar oktatásügy, amikor a PSZICHIÁTERED arra biztat, hogy a gyereked érdekében kussolj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hozott konkrét példákat, de mondta, hogy látott már cifrákat.

      Törlés
  5. Ez eszembe sem jutott, hogy azt gondolhatják, hogy minimum a Sanzelizén promenádoztatok minden délután... JÓ szeme van ennek a pszínek!

    (ketchup pedig rémes)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, milyen ellentétes kommentek ugyanabban a percben!

      Törlés
    2. Tamko, en nem ellentetesnek latom. Szerintem Mindketten azt irtatok, hogy jo a pszi szeme.

      Igen, kepzeld, azt mondta, irigyek az emberek. Jo, hat en is tudok irigy lenni, de ugy erzem normalis kereteken belul, nem forog verben a szemem, ha valakinek jobban megy a szekere.

      Törlés
    3. Ja, tenyleg, igazad van, brrrr, feluletes vagyok! :(

      Törlés
  6. Anyukám Óvónéni. Szokott mesélni. Mondjuk ő nem csak a "hülye" szülőkről, (beviszik a csokit, mert Petike imádja a tobleronét és igenis adjon neki ebéd után, mert ez Petikének jár) és arról is, hogy ő egyedül visz 29 fős gyermekcsoportot úgy, hogy elméletileg a felét vihetné.. Szóval, ja értem... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na mondom én, hogy nem lehetetlen küldetés egyedül vinni egy csopprtot (nem 6-tól 18-ig!!!).

      Toblerone, hát az ész megáll. :)

      Törlés
    2. Nyilvan meg lehet csinalni, de en nem kivannam se a gyerekemnek, se az ovononek, hogy 29 gyereket orizzen egesz nap. Nem lehet odafigyelni ennyi gyerekre, 3-4- re is nehez....en nagyra tartom a pedagogusokat, elkepzelem, hogy nekem kell egyszerre orrot fujni, feneket torolni, kibekiteni, megvigasztalni, meset olvasni, jatszani ennyi gyerekkel, a gondolattol is elfaradok. En biztos nem az ovonovel vekengenek ebben a helyzetben, hanem a vezetessel, akik ilyen helyzetbe hozzak az ovonot, a szulot es a gyerekeket.

      Törlés
    3. En ugy gondolom, lenne magyarazata a vezetonek is. Aztan, hogy az elfogadhato-e mar mas kerdes.

      Franciaorszagban ennyi gyereket (max 32 ha jol emlekszem) visz egy ovono+egy dadus es mukodik a dolog. 8 oran at.
      En egyszer 6 gyerekre felugyeltem napi nem 8 oraban. Igaz, csak szerdankent 12 oraztam veluk, a tobbi napon csak 4-re 12 oraztam, 6-ra 5 oraztam. Tenyleg emberprobalo, de megoldhato.

      Törlés
    4. Az egy dolog, hogy mukodik, de egy ovoda azert nem kifejezetten kabatmegorzo. Ott van a gyerekem 8 oran at, es van vele egy tulhajszolt neni, aaki 32 gyerek kozott jo, ha a nevere emlekszik. Ahelyett, hogy odafigyelest es torodest tudna adni. Urambocsa meg jol is erezne magat benne... A pedagogusnak sem jo, a gyerekeknek plane nem. Itt, ahol en elek, 25 gyerekre van 5-6 ovono. Szakkepzett. Neha helyettes. Mindegyik tud mindent a gyerekemrol, es a tobbi gyerekrol is. Es ez egy kis falu, semmi extra waldorf vagy mit tudom en. En nem hiszem, hogy az ovonok alapbol hulyek, de ennyi gyerekre egyedul vigyazni, az csak alacsony szinvonalu felugyelet lehet, nem neveles. Elkepzelem, hogy ez mennyire frusztralo....

      Törlés
    5. Cafolom. :)

      Fr.o-ban az ovoda oktatasi intezmenynek szamit (allitolag itthon is). Fr.o-ban a gyerekek (ajjajj, nehez terepre evezek, ha ezt a temat eloveszem, mindig, de mindig lebaltaznak) 4 eves kortol elkezdenek irni tanulni nyomtatott betukkel, labirintusbol kivezetni, kisebb-nagyobb kulonbseget megtanulni, betut es szot vadaszni, tornazni minden nap stb. Jartam ott probanapon, ami keves, de megis betekintest kaptam es nem egy oviban, hanem haromban (500 km-es korzetekben).
      Arra akartam kilyukadni, hogy nem kabatmegorzo. Itthon is tanulnak, de nem annyit, bar nincs jogom biralni, itthon nem volt alkalmam probanapot latni. Csak arrol irok, amit hallok, latok, termen kivul.
      En csak azt latom, hogy itthon el sem tudjuk kepzelni, hogy maskepp is lehet.

      Persze azt belatom, amit te mondasz: az idealis az lenne mindenhol, ha 25 gyerekre jutna 5-6 ovono . Ez hol van? Mo-on? Buta kerdes, nem hiszem.

      Törlés
    6. Ez Svedorszagban van.
      Az en igenyeim masok az ovival szemben, nem akartam, hogy irni tanitsak, meg szamolni; hagyjak jatszani, szaladgalni odakint, enekelgetni es mesethallagatni az ovoneni öleben ulve. Hogy lassak a gyerekemet ugy, ahogy van. Igy van ra idö. 32 gyerek között egy ovonenivel eltunik a csendes, latszik a nyomulos-okos vagy a problemas.
      De nyilvan ezek az en igenyeim; nem veletlen, hogy a gyerek nem tanul angolul 3 eves koratol es zongorazni 4 evesen. Szerintem raer. Örulök, hogy jol erzi magat az oviban, örulök, hogy mindig van egy ovoneni, aki kijön hozza reggel, amikor megerkezik, örulök, hogy jarjak az erdöt es a falut (a szamokat ugy tanulta meg, hogy seta közben felfedeztek, hogy a hazakon szamok vannak).
      Otthon nem jart oviba a gyerek, nem tudok hasonlitani. En is hallottam horror törteneteket, nem kerdöjelezem meg. De fenntartom, hogy 32 ovis egy emberre, az nagyon sok. Abbol nem lesz gyerekközpontu ovoda, hanem kimerult, boldogtalan, mindent lelkesedest elveszitett ovonök gyerekmegörzöje.

      Törlés
    7. Cáfolom! :)

      Franciaországban nincs mese, nemzeti tanterv van, aszerint haladnak, de ahogy elnézem, a gyerekek nem sérülnek, nem lesznek defektesek ettől, sőt! (Szörnyű, de az egyik itthoni magyar anyuka, akivel erről beszéltünk, azt mondta, hogy még öngyilkosok is lehetnek emiatt a gyerekek, ugyanis Japánban azok... Azt hittem, megesz a méreg.)
      Én nem tudom, hogy miként, de állítom, hogy a francia ovikban (az kereken 3, amit láttam) nem kimerült, nem boldogtalan, nem lelkesedést elveszettek. Persze nem tudom a titkot, csak sejtem. Például minden 6. hét után jön kereken 2 hét (!!!) vakáció, azért az úgy elég szuper, nem? Valamint nem 400 Euró/hó fizut kapnak (ha vadiúj hófehér szuper trendi Audit tud venni belőle a pedagógus és nem a férjétől kapta ajándékba, ugyanis férfi pedagógus vette önmagának, na jó, nem pályakezdő kis 20 évesen).
      Mindenesetre a francia oviban is minden reggel és délután köszönnek a gyereknek és a szülőnek (dadusnak, nagyszülőnek), rendesen, illemszerűen... itthon sajnos nem mindig sikerül.

      Az fix, hogy a svéd ovitok meglehetősen tetszik nekem!

      Törlés
    8. Ket het szunet?! Nem rossz...de a gyerekeknek is? vagy csak a pedagogusnak?

      Itt nincs tanterv az oviknak, illetve semmi ilyen "karacsonyra mindenki irni-olvasni fog" tipusu. Az oviban szerintem ez OK, felfedezö-jellegu az egesz, csinalunk dolgokat es megprobaljuk megerteni (tavaly telen az egyik neni kitalalta, hogy keszit egy jegtojast jegfeszekkel az udvaron. Titokban persze, a gyerekek mar csak a kesz muvet lattak. Es elkezdtek meselni a jegmadarrol, hogy vajon mekkora lehet, ha ekkora tojast rak, egymast tullicitalva allitottak, ki milyen madarat latott, es hetekig vartak, mikor kelnek ki a jegmadarfiokak. Tavasszal egy csigacsaladot költöztettek a komposztba, azt gondozta az egesz ovi. Nyariszunetre hazavitte öket az egyik csalad megörzesre. Szamocat nevelnek a kertben es az almafajukrol szedik az almat. A hat eves fiam szönyeget szö nagy lelkesen...az egyik gyerek apukaja hokis az itteni eleg jo csapatban, a terkeppel ugy ismerkednek, hogy követik a csapatot, mikor hol jatszik, bejelölik a terkepen, megbeszelik, mennyi idö oda elutazni, mivel lehet utazni, milyen ott az idöjaras...hat ilyenek.)
      De az iskola is lazabb, ami a poroszos oktatashoz szokott lelkemnek nagyon furcsa, de nem allitanam, hogy rosszul muködik. Elismerem, hogy az iskolaban mar nagyobb gaz, hogy a gyengebbek kapnak több tamogatast, mint az unatkozo okosok; mostanaban kezdenek el erröl beszelni, hogy a tulzottan intelligens gyerekeknek is extra segitseg kell, nem csak a lemaradoknak. De ez egy masik törtenet...




      Törlés
    9. A gyerekeknek és a pedagógusoknak is.

      Eszméletlen jól hangzik az ovitok!!!

      Én a kisfiam próbanapján pont azt láttam, hogy ültetni tanultak. Kettéválasztották a csoportot (mini-csoport, 2-3 éves ovisok), az egyikkel leültek és megtanulták a kerti eszközöket, a földet, a magot, az öntözést, a másik csoport ment a könyvtárba a dajkával. Előtte persze tornaóra volt meg közös wc-re vonulás, a végén pedig közösen ment mindenki az udvarra. Ez egy délelőtt volt.

      Gellert kaptam, majd bescannelem a műveiket, mindennapjaikat és megmutatom egy következő bejegyzésben. :)

      Törlés
    10. Kethavonta ket het szunet? Nem rossz...ennyi szabadsag jar a franciaknak? Nem tudom hova dugnam a gyerekem igy nagyszulok nelkul...

      Törlés
    11. A pedagogusoknak jar, nem mindenkinek.
      A franciak ebben elnek, nincs nyafogas, megoldjak (zomeben penzert, pl. napkozis taborokkal). En sokaig nem tudtam felfogni a rendszert. Plane csoro szemszogbol.

      Törlés
  7. Ásítozó szmájli nincs?Ja,mindegy csak beleolvastam de kár volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 70. star!

      Kár pattogni, én szóltam, hogy unalmas.

      Törlés
    2. Bezzeg, hát nem lehet mindenki SZTÁR...!

      Törlés

A robot kikapcsolva.