2016. július 6., szerda

Mi az a jogsi?

Tegnap történt, hogy volt nagy balhé. A vezér és felesége úgy alaposan lebaszták a kisfiukat, mert nem sikerült neki elsőre a jogsi. Aztán a nagypapától is kapott a fejére. Az elmélet sikerült, de a vezetés nem. Na bumm, majd sikerül legközelebb, gondoltam én. Mary Poppins mesélte nekünk, lányoknak, hogy neki negyedik nekifutásra sikerült csak a forgalomban vezetős vizsga. Na és? Teljesen jól vezet.
Ordibáltak és számon kérték a srácot. Mindezt előttünk. Kollégák előtt. Még ha nem is közvetlen kollégák.
Én nem értem, mit kell felfújni egy ilyenen. Mit kell ezen szégyellni? Mert arról van szó, hogy elvárják, minden elsőre sikerüljön és lehetőleg maximális pontszámmal. 
A srác a szememben tehetséges, jóindulatú, szimpatikus, helyes. Csak hát beleszületett a birodalomba, innen aztán nem szabadul.


Aztán este láttam, hogy az egyik kedves ismerősöm, aki Franciaországban él 25 éve, kiposztolta, hogy a fiának nem sikerült az érettségi vizsgája, de ettől még elmegy és vesz egy üveg pezsgőt, mert a világ nem áll meg, és isznak az egészségére. 
Nekem eddig is példaképem volt , de ettől tisztára elolvadtam, hogy így is hozzá lehet állni a dolgokhoz. Nincs mit görcsölni, majd sikerül legközelebb és nem, hogy nem húzza le az önbizalmát, nem szégyelli, nem tépi le a fejét, hanem koccintanak és kacsintanak egyet: majd legközelebb sikerülni fog.

5 megjegyzés:

  1. Hogy neveljünk szarul...ékes példája az első történet!
    A második meg egy csoda.Remélem nem tévedek el út közben,és maradok az eredeti tervnél.Valahogy én is igy szeretném csinálni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pacsi! ;)

      Egyszerűen nekem is jobban tetszik a második verzió.

      Törlés
  2. Hááát, ne haragudjatok, de nekem a második példa is erős túlzás. Nyilván nem kell megverni/kitagadni/alázni a gyermekemet, ha nem sikerül az érettségije de hogy ünnepelni se fogom, az biztos. Mert ez mit mutat? Ha minimális erőfeszítésre sem vagy képes fiam/lányom, Sebaj, még meg is ünnepeljük, sőt anyád kirugatja magát és az lesz csak a móka-kacagás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, igazad van neked is, így is nézhetjük a dolgokat.

      Engedd meg, hogy kimossam a helyzetet. :) A kommentekből (kommentárokból) kiderült azóta, hogy a srác harmadikos (Franciao-ban premier), tehát ez egy "előérettségi" volt, még nincs igazán tétje, ha jól értettem, tehát nem a végső érettségi, és csak egy tantárgyról van szó. A srác egyébként nem hülye gyerek, nem link, az iskolán kívül zenét tanul (gitár) és rendszeresen jár önkéntes szociális munkákra nyaranta meg ha már Franicao., sportol is (úgy értem, ott olyan sokféle különórára járnak hozzám képest). Ez a család szerintem nagyon egészségesen él. Nem úgy értem, hogy jókat esznek, hanem nagyon rendben van minden, kiegyensúlyozottak. Persze attól még én nem látok bele a mindennapjaikba, csak egy szeletét látom, mint ahogy mi itt a blogokon sem tudunk minden egyes fűszálat elmesélni (pláne én).
      Summa summarum, szerintem a második sztori rendben van.

      Írhattam volna árnyaltabban is, ez tény!

      Törlés
  3. Hát igen,a kommentemből nem derül ki pontosan,hogy látom.Szóval ha a gyerekem keménye küzd,próbálkozik és mégsem sikerül.Hát nem fogom még én is gyötörni.Persze ha tojik az egészre és rossz az eredmény az már más...Persze akor sem a nyilvános megalázást választanám.;) A jogsi megszerzése egyébként meg főleg nem lecseszés tárgya.Nyilván a srác nem így tervezte,nem kell még bántani is.

    VálaszTörlés

A robot kikapcsolva.